Felhívás!

Tájékoztatás a szükségállapot pénzbírságairól

A Nép Ügyvédje (Ombudsman) jogi ismertetőt tett közzé a romániai szükségállapot idejére érvényes több katonai rendelet előírásainak megszegése esetén alkalmazott pénzbírságokról.

– Amennyiben a megbírságolt személy a bírságolási jegyzőkönyv átvételétől számított 15 napos határidőn belül fizet, a pénzbírságot megfelezik (2000 lej helyett 1000 lejt kell fizetni stb.). A felezés arra az összegre vonatkozik, ami a jegyzőkönyvben szerepel, nem általánosan a legkisebb lehetséges összegre. A szükségállapot idején érvényes sajátos tiltások, korlátozások megszegése okán pénzbírságot szabhatnak ki: az állami és helyi rendőrség, a csendőrség, a vészhelyzeti felügyelőség és az alárendeltségéhez tartozó szervek, továbbá a közegészségügyi igazgatóság és a helyi önkormányzati vezetők.
– Az említett határidő számítása kétféle lehet: vagy a közvetlen átvételtől számított 15 nap, vagy a postai kézbesítéstől számított 15 nap.
– Amennyiben a megbírságolt személy fellebbez a bíróságon, a bírság kifizetését felfüggesztik, de más engedmény nincs, ha egyéb büntetés is érinti a bírságolt személyt (elkobzás, lefoglalás, zárolás lepecsételéssel, kereskedelmi, vállalkozói tevékenység vagy valamilyen munkálat felfüggesztése – ezeket nem érinti a bírósági eljárás az ítélet végleges kihirdetéséig). Fontos tudni: ha az érintett nem fizeti ki a 15 napos határidő alatt a pénzbírság 50 százalékát és fellebbez, a per elvesztése esetén már 100 százalékot, azaz teljes összeget kell utólag kifizetni.
– Ha a megbírságolt jogi- vagy magánszemély megnyeri a fellebbezést s a bírságolási jegyzőkönyvet semmisnek nyilvánítják, az érintettek kártérítésre jogosultak az elkobzott javakért, azok értékét az elkobzás időpontja alapján határozzák meg.
– A pénzbírságok megfellebbezése azon a bíróságon lehetséges, amelynek körzetében a szabálysértés történt.
– A bírságolási jegyzőkönyv megfellebbezésének bélyegilletéke 20 lej.
A fentiek a szükségállapot idejére, illetve az ahhoz kapcsolódó katonai rendeletek hatályosságáig érvényesek.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.