Felhívás!

Szülőtámogatási pótlék?

Szülőtámogatási pótlék? Románia

Hetvenhárom, zömében szociáldemokrata (PSD) képviselő és szenátor egy olyan törvénytervezetet támogatnak, ami kötelezné az ifjúságot, hogy a szükségben levő szüleiket támogassák. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy óriási bajban lehet a nyugdíjrendszer, és még nagyobb baj van egyesek fejében.

A Generációk közötti elismerés törvénye elviekben azért lenne jó a kidolgozók szerint, hogy a szükségben levők megélhetése ne kerüljön veszélybe, így, amennyiben egy szülő és gyermeke között nincs eltartási szerződés (sic!), akkor bírósági úton a rászorult hozzájuthat sarja jövedelmének húsz százalékához.

A törvénytervezetet június 27-én iktatták a képviselőházban, július elsején pedig már az állandó bizottságban is bemutatták és továbbküldték a szenátusnak.

A kezdeményezők azt állítják, hogy az új Polgári Törvénykönyben (PTK) eleve szerepel az eltartási nyugdíj meghatározása, viszont nincs egy olyan kitétel, ami ezt kötelezővé tenné, csak bírósági úton lehetne érvényesülni.

A Libertatea napilap értesülése szerint az aláírók között szerepel Marius Budăi munkaügyi-, Nicolae Bădălău gazdasági miniszter és ez utóbbi elődje, Dănuț Andrușcă is.

Marius Budăi munkaügyi tárcavezető a bulvárlap szerint miután egyet aludt a dologra meggondolta magát. „Lehet, visszavonom az aláírásom. Alkotmányellenes lehet a kezdeményezés, nem szükséges egy ilyen tervezet” – jelentette be.

A PTK 7-es szakaszának második bekezdése tér ki arra, hogy a felnőttkorban levő gyerekeknek kötelességük a munkaképtelen, nehézségek között élő szüleiket eltartani, anyagilag segíteni azokat. „Amennyiben nincs egy írott (eltartási – szerk.) szerződés vagy végrendelkezés a munkaképtelen, nehézségek között élő szülők segítésére, akkor a megélhetéshez szóló anyagiakról először közmegegyezéssel tárgyalnak, a jogi út az utolsó megoldást jelentheti” – fogalmaz a PTK.

A törvénytervezet szerint rendkívüli esetben a gyermekekre hárul az eltartás mellett a súlyos betegségekkel küszködő szülők kezelésével járó teljes költségek fedezése, más esetben annak részleges fizetése. Amit leszögeznének, hogy az eltartási összeg nem lehet magasabb az érintett bevételének az egyötödénél. A tervezet a nagy- és a dédszülőköt is ily módon „óvná”, azokat, akik kivonnák magukat az eltartás alól három hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtanák.

Két hónap után a rebellisek hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel számolhatnának.

Az aláírók között levő Eugen Nicolicea képviselő úgy véli, hogy jelen pillanatban túl sok idős van az állam jóindulatára bízva. Mivel a szülő-gyermek kapcsolat már nem a régi, így az állam közbelépése elengedhetetlen – vélekedett a kezdeményezés támogatója.

A tervezetben azt is megjegyzik: az idősek romló helyzete a masszív, Nyugatra irányuló migráció következménye is. Arról nem esik szó, hogy az idősek elsősorban a lélegeztető-gépen levő nyugdíjrendszer és a csapnivaló egészségügyi ellátás miatt (is) élnek rosszul, talán az állammal, annak vezetőivel és nem az ország lakóival van a gond…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások