Szervízdíjat vezetnének be

Szervízdíjat vezetnének be Románia

Szervizdíjat vezethetnek be Romániában a vendéglátó-ipari cégek kezdeményezésére, a vendéglői számlához hozzáadott bevételt viszont adóztatnák.

A borravaló kötelezővé tételét és annak megadóztatását javasolja a pénzügyminisztériumnak a vendéglátó-ipari munkáltatók egyik szakmai érdekvédelmi szervezete. Dragoș Petrescu, a mintegy 400 éttermet, sörözőt és bárt tömörítő Hora Egyesület elnöke szerint ez előnyös lenne az alkalmazottaknak, az államnak és a munkáltatóknak is.

A pincérek, bárosok jövedelmét növelné az intézkedés – állítja Petrescu –, jelenleg ugyanis a nagyvárosokban a vendégek 48 százaléka bankkártyával fizet, s ha az illetőnél nincs készpénz, akkor ha akarná sem tudná honorálni a személyzet szolgálatait. A jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé elektronikus fizetés esetén a nyugtán szereplőtől eltérő összeg átutalását. A Hora javaslata szerint a borravalót feltüntetnék a számlán, mint áfamentes bevételt.

Meglepő volna, ha a kormány nem kapna a javaslaton, annak ellenére, hogy volt már erre irányuló próbálkozás, ami balul sült el: 2012-ben rövid ideig kötelező volt a borravaló feltüntetése a számlán, ami őrületbe kergette a vendéglátósok könyvelőit, mivel minden vendég maga dönthette el, hagy-e borravalót, s ha igen, akkor mennyit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 18., 12:30
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Díj az lesz,a kiszolgálás marad?Többet fog várni a vendég ,az étel minősége is alacsony lehet,úgy is megkapják a borravalót,ami kb.10 % szokott lenni.

 • User
  Dátum: 2019. január 19., 22:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mindenki nyer, csak a legfontosabb, az ügyfel nem. Had döntsem el én, hogy szeretnek-e borravalót hagyni vagy sem, olyan minőségű volt-e a szolgáltatás vagy sem. Vannak esetek, mikor nem biztos, hogy megérdemlik.