Felhívás!

FRISSÍTVE: Szerdán kezdődik a parlament őszi ülésszaka

FRISSÍTVE: Szerdán kezdődik a parlament őszi ülésszaka Románia

Elkezdődik szerdán a szenátus és a képviselőház idei második rendes ülésszaka. Az őszi ülésszak prioritásai között szerepel a sérülékeny fogyasztók védelméről, illetve a SIIJ felszámolásáról szóló törvénytervezet elfogadása.

A két házelnök, Anca Dragu és Ludovic Orban 16 órára hívta össze a szenátus, illetve a képviselőház plénumát.

Mint minden ülésszak elején, a szenátorok és képviselők ezúttal is kijelölik a házbizottságok új összetételét. Az alelnöki, a jegyzői és a háznagyi tisztségekre a parlamenti frakciók javasolnak jelölteket, majd szavazásra bocsátják a listát.

Ugyancsak szerdán 17 óra 30 perctől együttes ülést tart a parlament, amelyen a Moldovai Köztársaság törvényhozásának elnöke, Igor Grosu is részt vesz.

Amint azt Ludovic Orban képviselőházi elnök bejelentette, az őszi ülésszakban “a legfőbb prioritás” a sérülékeny fogyasztók védelméről szóló tervezet elfogadása. A villany- és gázszámla-támogatásokról rendelkező törvényjavaslatról az alsóháznak kell döntő házként szavaznia.

Az ülésszak másik prioritása az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolását előíró tervezet, amely a szenátus jóváhagyására vár. Bár a koalíciót alkotó pártok egyetértettek abban, hogy ezt az ügyészi részleget meg kell szüntetni, felszámolásának módjáról még nem sikerült megegyezniük.

A nagyobbik ellenzéki alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nemrég bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, amint meglesz az elfogadásához szükséges 234 szavazat. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szintén közölte, hogy tárgyalásokba kezd valamennyi parlamenti frakcióval, és bizalmatlansági indítványt nyújt be az ülésszak elején.

FRISSÍTÉS: Megválasztották a képviselőház és a szenátus házbizottságát

Szerdán, a román nemzeti himnusz eléneklésével kezdődött a képviselőház idei második rendes ülésszaka.

Ludovic Orban házelnök bejelentette, hogy a 330 képviselőből 276-an vannak jelen.

A törvényhozók megválasztották az alsóház vezetőségét: a házbizottság alelnökeit, titkárait és háznagyait. A házelnök személye nem változik, mert erre a tisztségre a parlamenti ciklus kezdetén történik meg a nevesítés, és a parlament teljes mandátumának idejére szól.

Az őszi parlamenti ülésszak szerdai megkezdésével a szenátus is megválasztotta a házbizottság tagjait.

A titkos szavazáson 106 szenátor támogatta a testület frakcióvezetők által javasolt összetételét, ketten ellene szavaztak, egy törvényhozó pedig a “jelen, nem szavazok” gombot nyomta meg.

A PSD-frakció két alelnöki tisztséget tölt be a házbizottságban, az egyikre Vasile Dâncut, a másikra Gabriela Fireát választották meg. A szintén szociáldemokrata Robert Cazanciuc titkári, Radu Oprea pedig háznagyi tisztséget kapott.

A PNL szintén két alelnöki széket tudhat magáénak, egyiket Alina Gorghiu, a másikat Nicolae Neagu foglalja el ebben az ülésszakban. Eugen Pârvulescu titkár, Eugen Ţapu-Nazare pedig háznagy lett.

Az USR PLUS képviseletében Dan Ivan titkári, Sergiu Vlad pedig háznagyi megbízatást kapott.

Az RMDSZ szenátorai közül László Attila került be a házbizottságba háznagyként.

Az AUR-t Sorin Lavric titkár képviseli a testületben.

A házelnöki tisztséget betöltő személy nem változik, mert erre a tisztségre a parlamenti ciklus kezdetén történik meg a nevesítés, és a parlament teljes mandátumának idejére szól.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.