Felhívás!

Szerdán érkezik Romániába a Moderna első adag vakcinája

Szerdán érkezik Romániába a Moderna első adag vakcinája Románia

Az új koronavírus elleni oltáskampány romániai irányítója, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos hétfőn közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy várhatóan szerdán érkezik az országba a Moderna által gyártott vakcina első szállítmánya.

Ez körülbelül 14.000 adagot jelent.

“Szerdán érkezik. Körülbelül 14 ezer adag az első szállítmány. Tudomásom szerint az első negyedévben maximum 400.000 – 450.000 adag lesz. A Moderna vakcinájából nagyon kevés van” – nyilatkozta Gheorghiţă.

Azt is elmondta: hetente vagy kéthetente fognak újabb Moderna-vakcinaszállítmányok érkezni Romániába, de erre vonatkozóan még nincs pontos ütemterv.

A katonaorvos leszögezte: a Moderna által gyártott oltás ugyanolyan hatékony, mint a Pfizeré, és ugyanazon elv a lapján működik, de mivel kevés van belőle, nem fog jutni minden oltásközpontba. Annak eldöntése, hogy a beoltandó személy a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kapja-e meg, az orvos feladata lesz – tette hozzá Valeriu Gheorghiţă.

Megkezdődött a vakcina európai kiszállítása

Megkezdődött a Moderna amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának európai kiszállítása – közölte hétfőn a vállalat.

A friss sajtóközlemény szerint a világ egyik vezető logisztikai társaságának számító Kühne + Nagel juttatja el az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiba az oltóanyagot.

Dan Staner, a cég európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta: “Fontos mérföldkőhöz érkeztünk el, s büszkék vagyunk arra a szerepre, amelyet a Moderna vakcinája betölt a járvány elleni küzdelemben Európában”.

“Az oltóanyag európai szétosztása az elmúlt tíz év egyik legnagyobb logisztikai feladata lesz, amelyet a Modernának meg kell oldania. (…) Rendkívül hálás vagyok az összes partnerünknek, a beszállítóinknak és az Európai Bizottságnak a megkapott segítségért és támogatásért” – írta.

A Moderna vakcinájának forgalmazását január 6-án engedélyezte az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján.

A vállalat legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.