Felhívás!

Szavazhatnak azok is, akiknek március 1-je után járt le a személyi igazolványuk

Szavazhatnak azok is, akiknek március 1-je után járt le a személyi igazolványuk Románia

A szeptember 27-ei helyhatósági választásokon élhetnek szavazati jogukkal azok a személyek, akiknek március 1-je után járt le a személyi igazolványuk – közölte kedden a Központi Választási Iroda (BEC).

Azok az személyek, akik legkésőbb szeptember 4-éig bejegyeztették személyi igazolványukba ideiglenes lakhelyüket, szavazhatnak az ideiglenes lakhely címének megfelelő szavazókörzetben.

Az állampolgárok az ideiglenes vagy rendes személyi igazolványukkal vagy útlevelükkel szavazhatnak, a katonaiskolák növendékei pedig a szolgálati katonakönyvükkel.

Az Európai Unió polgárai bármilyen személyazonosságot igazoló okmánnyal szavazhatnak.

A szavazókörzetekben dolgozók abban a körzetben szavaznak amelyben szolgálatot teljesítenek.

A STS több mint huszonkétezer táblagépet oszt szét a szavazókörzeteknek

A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) 22.475 táblagépet oszt szét a szavazókörzeteknek a szeptember 27-ei helyhatósági választásokra – tájékoztat a szolgálat keddi közleménye.

A táblagépeket használó szakszemélyzet kiképzése személyesen, esetenként online történik.

A STS közleményében leszögezi: a táblagépkezelők nem a szolgálat tagjai, azokat az Állandó Választási Hatóság (AEP) válogatja ki.

A táblagépek segítségével, a személyi szám (CNP) alapján leellenőrzik, hogy a választónak van-e szavazati joga, és hogy esetleg nem szavazott-e már korábban ugyanabban vagy más szavazókörzetben.

A mozgóurnának 21 órakor a választási helyiségben kell lennie

A szeptember 27-ei helyhatósági választásokon a mozgóurnának 21 órakor a választási helyiségben kell lennie – közölte kedden a Központi Választási Iroda (BEC).

A BEC kiadott egy határozatot a szavazati jog egységes érvényesítésére vonatkozóan a szeptember 27-ei parlamenti választásokon.

Ebben egyebek között leszögezik: a beteg vagy mozgásképtelen szavazók mozgóurnát kérhetnek lakásukra. A vonatkozó kérést a szavazást megelőző napon, 18 és 20 óra között kell benyújtani a lakcím szerint illetékes szavazókörzetben. A kérésnek, amelyet akár kézzel is meg lehet írni, kötelező módon kell tartalmaznia a szavazó nevét, személyi számát (CNP), lakáscímét, és személyi igazolványának számát. A kérést bárki benyújthatja, de a kérelmezőnek kell aláírnia. A kéréshez mellékelni kell egy olyan orvosi igazolást, amiből egyértelműen kiderül, hogy az illető nem képes elmenni szavazni. A szavazókörzet elnöke két embert nevez ki a szavazóirodából, akik a szavazás napján a mozgóurnával felkeresik a szavazót.

A magán vagy állami egészségügyi egységbe beutaltak csak akkor kérhetnek mozgóurnát, ha az illető településre szól a személyi igazolványuk.

A mozgóurnának 21 órakor kötelezően a választási helyiségben kell lennie.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.