Hirdetés
Hirdetés

Szállás nélkül töltött két éjszakát Gyulafehérváron egy 22 fős gyermekcsoport

Szállás nélkül töltött két éjszakát Gyulafehérváron egy 22 fős gyermekcsoport Románia

A gyulafehérvári ortodox székesegyházban töltötte az éjszakát egy Olt megyei gyerekcsoport és tanáruk, akik a nemzeti ünnepre érkeztek a nagy egyesülés városába, de nem volt szállásuk. Egy gyermek rosszul lett a kimerültségtől. Az ügyet kivizsgálják.

A tanár Olt megyéből érkezett több mint húsz, 11 és 14 év közötti gyermekkel a gyulafehérvári centenáriumi ünnepségre. Mivel nem volt szállásuk, a Szentháromság-katedrálisban töltötték az éjszakát.

Alina Marescu Dumitrescu, a Fehér megyei katasztrófavédelem szóvivője arról számolt be, hogy szombat este az 112-es sürgősségi hívószámon kértek segítséget, mert egy fiú rosszul lett az ortodox székesegyházban. A mentősök a helyszínen szembesültek azzal, hogy egy 22 fős gyermekcsoport és tanáruk tartózkodik a templomban. Mint kiderült, a csoport már november 30-ától Gyulafehérváron van anélkül, hogy szállása lenne.

Hirdetés
Hirdetés

A helyszínre ezek után több mentőautó érkezett és minden gyermek egészségi állapotát felmérték.

A fiút kórházba szállították kivizsgálásra, a csoport többi tagját pedig a Horea, Cloşca és Crişan Főgimnáziumban szállásolták el, ahol – a december elsejei ünnepségre érkező látogatókkal számolva – már korábban felkészültek rá, hogy szükség esetén az iskola átalakítható legyen rögtönzött kórházzá.

A csoportnak meleg ételt is biztosítottak – tette hozzá Alina Marescu Dumitrescu.

FRISSÍTÉS: Vasárnap hazaindultak a gyerekek

Vasárnap Adelin Bărbulete Olt megyei főtanfelügyelő arról tájékoztatta az Agerpress hírügynökséget, hogy a gyerekek jól vannak és már utaznak hazafelé. Bărbulete elmondása szerint az ügynek utánajártak, és mint kiderült, a 22 gyermek és a tanár eredetileg egy napra indult el Dăneasa településről Gyulafehérvárra, ezért nem volt szükségük szállásra.

A főtanfelügyelő elmondta, beszélt az iskola igazgatójával és a csoportot kísérő tanárral is. A gyerekek jól vannak, már vonaton ülnek, 18:30-kor érkeznek Drăgăneşti-re, ahol az iskolabusz várja őket – tette hozzá. A szülők egyébként írásos beleegyezésüket adták a kiránduláshoz és a tanfelügyelő szerint senki nem neheztel a kísérőtanárra.

Hirdetés
Hirdetés

Ion Bodea, a csoportot vezető történelem- és vallástanár úgy nyilatkozott vasárnap, hogy a mentők kiszállását igénylő gyermek rosszullétének oka a pánik volt. A gyerekekkel a tanár elmondása szerint egy koncertet hallgattak a Szentháromság-katedrálisban szombat este, amikor a hatodikos fiú elaludt, és amint felébredt, pánikba esett.

A tanár azt mondta: azért nem foglalt szállást, mert két lehetőség is volt a hazautazásra: egyik vonat még aznap indult és Piskin kellett volna átszállni, a másik, direkt vonat vasárnap reggel indult, és ezen opció esetén egy gyulafehérvári szemináriumban töltötték volna az éjszakát. Amikor a a fiú rosszulléte miatt a 112-es segélyhívó számot felhívta, az egész csoport a katedrálisban volt egy koncerten. A koncert végeztével vagy az állomásra, vagy a szemináriumba tervezett elindulni, a gyerekek fáradtsági szintjétől függően – mondta Bodea, azt is hozzátéve, hogy a csoport tagjainak volt élelmük és nem tartózkodtak egész nap a hidegben, mert néhány órára bementek egy bevásárlóközpontba, majd pedig a székesegyházba.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük