Felhívás!

Szakértő: a koronavírus nem érintés, hanem cseppfertőzés útján terjed

Szakértő: a koronavírus nem érintés, hanem cseppfertőzés útján terjed Románia

Az új koronavírus nem érintéssel, hanem cseppfertőzés útján terjed – közölte csütörtökön Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, hozzátéve: nincs specifikus kezelés ilyen esetekre.

“Nincs specifikus kezelés, tüneti kezelést alkalmaznak, azaz a lázat, a fejfájást és más tüneteket kezelnek. Így járnak el a betegség enyhe vagy közepes lefolyása esetében. Ha bonyolult esetek fordulnak elő, akkor intenzív terápiás intézkedéseket léptetnek érvénybe, de itt nem erről van szó” – magyarázta Alexandru Rafila.

A szakember azt mondta: a betegség cseppfertőzéssel terjed, a pácienssel történő közvetlen kapcsolat esetén.

“A közvetlen kapcsolat azt jelenti, hogy szoros kapcsolatba kerülünk egy fertőzött személlyel. A betegség nem érintés útján terjed, hanem cseppfertőzéssel, ami érintést is jelenthet, amennyiben kezünkkel hozzáérünk olyan felülethez, amely a betegtől származó váladékkal fertőződött. (…) Vírushordozók nincsenek, vannak fertőzött és nem fertőzött emberek” – mondta az orvos.

Arra a hírre reagálva, miszerint az orvostanhallgatók nem akarnának bemenni a Matei Balş Intézetbe, azt mondta: ez nem lenne “korrekt magatartás”, hiszen ha orvosi egyetemre járnak, ezek a fiatalok orvosok akarnak lenni, márpedig ez azzal jár, hogy beteg embereket fognak kezelni, beleértve olyanokat is, akiknek ragályos betegségük van.

Elégséges az élelmiszer- és vízkészlet

Biztosítják a lakosságot, hogy elégséges az élelmiszer- és az ivóvízkészlet – közölte csütörtökön Adrian Oros mezőgazdasági miniszter az Agerpres hírügynökséggel.

“Szeretnénk nyugalomra inteni minden polgárt, és biztosítani arról, hogy nincsenek problémák. Most elegendő élelmiszer- és vízkészlet áll rendelkezésre a lakosság igényeinek kielégítésére, mind a nagy gazdasági szereplőknél, mind a nagy logisztikai platformoknál, és ezek igény szerint növelhetők” – mondta Adrian Oros.

Hozzátette: a belügyminisztériumnak vannak vészhelyzetre félretett tartalékai.

Mindeddig egy koronavírus-fertőzést erősítettek meg Romániában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.