Felhívás!

FRISSÍTVE: Szabadon engedik Liviu Dragneát

FRISSÍTVE: Szabadon engedik Liviu Dragneát Románia

Helyt adott a Giurgiu megyei törvényszék Liviu Dragnea feltételes szabadlábra helyezési kérelmének, így a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökét a csütörtöki nap folyamán kiengedik a rahovai börtönből, ahol a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében rá kirótt büntetését töltötte.

Dragneát három és fél év szabadságvesztésre ítélték, ebből több mint két évet ült le.

A szabadlábra helyezéséről szóló döntést a politikus ügyvédje, Flavia Teodosiu jelentette be.

Liviu Dragnea áprilisban kérte szabadlábra helyezését, arra hivatkozva, hogy kitöltötte büntetésének kétharmadát – ami a feltételes szabadlábra helyezés előfeltétele -, “fegyelmezett, bizonyságot tett arról, hogy megjavult, a büntetés végrehajtása során végig jó magatartása volt, többször megjutalmazták, ugyanakkor kitartóan dolgozott – amennyire engedték dolgozni -, és részt vett különféle kulturális tevékenységekben, tanfolyamokon”.

Ugyanakkor kérelmében felrótta a börtön vezetőségének, hogy megvonták tőle a munkához való jogot, és több mint nyolc hónapon át kénytelen volt a cellájában ülni, ami egészségi állapotának romlásához vezetett. Emellett – állította – sérült az egészséghez való joga is, mert több ízben is megtagadták tőle a szakorvosi kivizsgálást és a megfelelő kezelést, noha a börtön vezetőségét már a legelején tájékoztatták betegségeiről.

Április 27-én a főváros 5. kerületének bírósága elutasította a kérelmet, ezt a döntést Dragnea megfellebbezte, a bukaresti törvényszék azonban a fellebbezést is elutasította május 27-én, többek között arra hivatkozva, hogy az elítélt nem adta szilárd bizonyítékát annak, hogy megjavult.

Közben Liviu Dragnea kérelmezte a bukaresti ítélőtáblánál, hogy költöztessék el a pert az ország valamely másik törvényszékére. Igénylését azzal indokolta, hogy a bukaresti törvényszék bírái nem tudnak pártatlanok lenni szabadlábra helyezési kérelmének elbírálásakor, ugyanis a PSD-kormány idején ők is aláírtak egy petíciót az igazságügyi törvények módosításai ellen tiltakozva.

Bár a bukarestiv törvényszék döntése jogerős volt, az ítélőtábla semmissé nyilvánította azt, és elrendelte a tárgyalás áthelyezését a giurgiui törvényszékre.

Dragneát 2019. május 27-én ítélték három és fél év börtönbüntetésre a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében.

A volt PSD-elnök több ízben is beperelte a börtön vezetőségét, arra panaszkodva, hogy nem engedik dolgozni a börtön autóműhelyében.

A büntetés-végrehajtási intézet azt követően vonta meg Dragnea munkához való jogát, hogy online interjút adott volt tanácsosának, Anca Alexandrescunak, aki most a Realitatea Plus televízió munkatársa.

Dragnea több pert megnyert a börtön vezetőségével szemben. Ezekben az esetekben a bírók megállapították, hogy nem tartották tiszteletben az elítélt jogait, többek közt a munkához és az orvosi ellátáshoz való jogát.

Dragnea: ádáz diktatúra uralkodik Romániában

Kiengedték csütörtökön a rahovai börtönből Liviu Dragneát.

A büntetés-végrehajtási intézetből való távozásakor Dragnea azt mondta, “kín és szenvedés” volt számára a börtönben töltött időszak.

“Kétévnyi kín és szenvedés. Ez volt itt: visszaélések, szenvedés. Az emberek többsége mára megértette, miért kellett ide kerülnöm. Amikor én elmentem, Románia egy virágzó ország volt, magas jövedelmekkel, volt remény ebben az országban és volt jövő. Ma azonban ádáz diktatúra uralkodik, súlyosan sérül a szólásszabadság, az adósságokkal elzálogosították Románia jövőjét” – fogalmazott.

Hozzátette, politikai fogolynak tekinti magát, mert ártatlanul zárták börtönbe. Azt mondta, az elmúlt hónapokban “kitartóan” kérték, hogy amikor szabadlábra helyezési kérelméről dönt a bíróság, ismerje el a bűnösségét. “Ezt nem fogadtam el, hiszen így akarták volna igazolni ezt a politikai alapon elindított dossziét. Sajnos nincs ellenzék, a PSD egy operettpárttá vált, amelyet gyávák vezetnek. Mindannyian azok” – nyomatékosította.

Azt mondta, az alakulatot “porrá verték”, nincs már személyisége a pártnak, nincsenek vezetői, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) “zsebében van”.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, akkor fog visszatérni a politikába, “ha lesz akivel és ha lesz akiért”.

Dragnea szerint gyermekei és kedvese, Irina Tănase hiányzott neki a legjobban, amíg börtönben volt, és az elkövetkezőkben fia vállalkozásánál fog dolgozni.

Azt mondta, sok levelet kapott ez alatt a két év alatt, és szándékában áll közzétenni ezeket, ha engedélyt kap rá.

Liviu Dragnea dicsérő szavakkal illette a giurgiu bírákat, akik – szerinte – bátorságról tettek bizonyságot, nem engedtek a nyomásgyakorlásnak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások