Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosbítottak az állatkínzásért járó büntetéseken

Súlyosbítottak az állatkínzásért járó büntetéseken Románia

Döntő házként elfogadta a képviselőház azt a tervezetet, amely megnöveli az állatokkal való kegyetlen bánásmódért járó büntetéseket. A kegyetlen bánásmód kategóriájába ezentúl a zoofíliát is besorolják.

Hirdetés
Hirdetés

A törvényhozók egyhangúlag, 281 támogató szavazattal fogadták el a javaslatot, amely az állatok védelmére vonatkozó 2004/205-ös törvényt módosítja.

A képviselők beiktattak a jogszabályba egy új szövegrészt, amely kimondja, hogy a zoofília is állatokkal szembeni kegyetlen bánásmódnak minősül.

Az új változat értelmében veszélyhelyzetben lévő állatnak minősül az az állat is, amelyet megsebeztek, megcsonkítottak vagy zoofíliának vetettek alá, valamint az az állat, amely nem kapott elegendő élelmet, vizet, nincs megfelelő menedéke, és nem részesül orvosi ellátásban.

Azt, hogy egy állat veszélyhelyzetben van, a rendőrség állapítja meg. A megállapítást követően azonnal elrendelik a veszélyhelyzetben lévő állat menhelyre való áthelyezését egy 45 napos időszakra, vagy egy állatvédő szervezet gondjaira is bízhatják, amennyiben a szervezetnek szerződése van egy törvényesen működő állatorvosi rendelővel.

Az elfogadott változat értelmében bűncselekménynek minősül és 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel, vagy pénzbírsággal büntetendő:

a) az állaton végzett nem gyógyászati célú sebészeti beavatkozás, például az állat küllemét megváltoztató műtétek: a farok vagy fül levágása, hangszálak elvágása, karmok eltávolítása, csőr vagy fogazat megcsonkítása;

b) nyolc hetesnél fiatalabb egyedek eltávolítása az anyától forgalmazási céllal, kivéve, ha a fajra jellemző elválasztási időszak ennél rövidebb;

c) élő állatok felhasználása más állatok kiképzésére vagy agressziójuk levezetésére, ha ez az állat számára szenvedést okoz.

Szintén bűncselekménynek minősül és egytől 5 évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntetendő:

a) a gerinces fajokhoz tartozó állatok felhasználása cirkuszi előadásokban vagy bármilyen típusú előadásban, függetlenül attól, hogy az állat fogságban vagy szabadon született-e, és függetlenül az állat szelídítettségi fokától;

b) állatkábító fegyver alkalmazása, ha nem az állat ártalmatlanná tétele érdekében történik;

c) háziállatokra vagy fogságban lévő vadállatokra lövés;

d) állatok szándékos megsebesítése.

Bűncselekménynek minősül és 2-től 7 év börtönbüntetést von maga után:

a) állat szándékos és jogtalan megölése;

b) állat kínzása;

c) állatok közötti vagy állatokat felhasználó viadalok szervezése;

d) zoofília.

Kiegészítő büntetésként a bíróság 1-től 5 évig terjedő időszakra eltilthatja a vádlottat állat birtoklásától.

Nem minősül bűncselekménynek:

a) ha az állat megölése vagy megsebesítése az állat támadására adott válaszlépésként történik;

b) az állat ivartalanítása.

A képviselőház döntő fórumként szavazott a jogszabályról.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 14., 11:17
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nagyon helyes!A láncon való tartást is kellene szabályozni!Én személy szetint teljesen ellene vagyok ,az állat legyen szabadon,de ha nem lehet ezt kiküszöbölni akkor legalább ne 2 méteres legyen,mert sokan egy életen át így tartanak sajnos ebeket.

 • User
  Dátum: 2022. április 14., 19:36
  ÉRTÉKELÉS: -2

  De miért kell a kutyát hosszú láncon tartani? Néha megkötni, rendben van. De tartani? Jobb helyeken pedig a kennel minimális mérete is szabályozott.

 • User
  Dátum: 2022. április 15., 20:08
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mert kiassa magat a ketrecbol vagy kimaszik vagy annyit ugat benne, hogy oruletbe kerget. De nehez a lanc, de jobb a szuk ketrec vagy mi a gond vele, ezt eddig senki sem tudta megindokolni? Napkozben ha szabadon van konnyen kifuthat a kapun, kiassa a fakat, bokrokat, udvart, osszetapod minden viragot, vetemenyt, kinyirja a szarnyasokat ha olyan fajta, mindenutt osszegumizik, pisilik mindent, osszerag mindent, elhordozza a cipoket, labsurlot, a szomszed bischon kutyajaval acsarkodik, attol meg a szomszed akar rendort hivni, mert a bischonka szivbajt kap es begyulladnak a hangszalai es a doki arat radveri. Soroljak meg indokot?
  A szanhuzo kutyak akkor miert vannak megkotve egesz nap es meg nehez terhet is kell huzzanak? Ha a tehenet kikotik legelni azert miert nem tiltakozik senki?

 • User
  Dátum: 2022. április 15., 21:19
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A ganyedombok mellé levert cövekekhez kötözött kutyákon ki segít,a falusi állatorvosokat nem érdekli, mert lehetetlen,hogy ne lássák mit művelnek egyesek.,csak hát valami csurran,cseppen,és szemet hunynak!Sok állatkínzó, és még büszkék is!!