Felhívás!

STS: július elsejétől hozzá lehet férni az EU-s digitális COVID-igazolványhoz

STS: július elsejétől hozzá lehet férni az EU-s digitális COVID-igazolványhoz Románia

Az internetes portál, amelyről a román, illetve a külföldi állampolgárok letölthetik az EU-s digitális COVID-igazolványt, készen áll a július elsejei elindításra, jelentette be szerdán a Speciális Távközlési Szolgálat (STS).

A külföldre utazni kívánó állampolgárok csütörtöktől kezdődően a https://certificat-covid.gov.ro portálon kezdeményezhetik a tanúsítvány kiállítását néhány egyszerű lépésben.

A regisztrációhoz egy aktív e-mail-cím szükséges, amelyre a felhasználó megkapja a rendszer által küldött linket, ezt felhasználva léphet tovább a platformon. Az ‘új igazolvány’ gombra kattintva ki kell választani a dokumentum típusát, amely alapján a felhasználó oltásra vagy tesztelésre regisztrált. A román állampolgárok, illetve a román személyazonossági számmal rendelkező külföldi állampolgárok a ‘CNP’ gombra kattintanak, majd megadják az ott kért személyi adatokat, és kiválasztják a tanúsítvány típusát. A külföldi állampolgároknak az ‘útlevél/személyazonossági igazolvány’ gombra kell kattintaniuk, majd meg kell adniuk a kért adatokat, és ki kell választaniuk a tanúsítvány típusát.

A tanúsítványnak három típusa van: az egyik azt igazolja, hogy tulajdonosa be van oltva, a másik, hogy tulajdonosa átesett a COVID-19-en, a harmadik pedig azt, hogy az illetőt negatívan tesztelték koronavírusra.

Az oltásigazolvány kiállítása érdekében meg kell adni a szérum típusát, a megyét, ahol az immunizálás történt, illetve az időpontot (hónapot). A betegségen átesett személyeknek kiállítandó igazolványhoz a megyét és a hónapot kell megadni, akárcsak a teszt alapján kérelmezett tanúsítvány esetében.

A Mentés gombra kattintva az alkalmazás regisztrálja a kérelmet. A generált tanúsítvány az “igazolványok listájában” jelenik majd meg.

A STS ugyanakkor a következőket pontosítja: a tanúsítvány ingyenes; a 14 évnél fiatalabb kiskorúak esetében szülői beleegyezés szükséges a tanúsítvány kiállításához; az igazolványok létrehozásának ideje a kérelmek számától függően néhány másodperctől akár egy óráig is eltarthat; a kérelmező értesítést kap e-mailben az igazolás kibocsátásáról; az Uniós tagállamokba való belépéskor az igazolvány QR-kódját ellenőrzik; a felhasználó számára a platformon kialakított fiókban hozzáférhető az igazolvány, de le is menthető PDF-formátumban, ami kinyomtatható.

A STS telefonos ügyfélszolgálatot is indított, a lakosság a 021.414.44.25-ös számot hívhatja további információkért, kérdésekért. A tanúsítvány papírformátumban való kiállítását kérni lehet a polgármesteri hivatalnál, a lakosság-nyilvántartó irodában vagy az egészségügyi igazgatóságon is.

A beoltott, illetve a felgyógyult személyeknek a felhasználás időpontja előtt legalább 5 munkanappal kell kérniük a platformon az igazolás kiállítását, a tesztelés alapján kiállítandó igazolvány esetében pedig a kérelmet a teszt elvégzése után, de legalább 12 órával (az antigén gyorsteszt esetében) vagy 48 órával (az RT-PCR teszt esetében) a tanúsítvány felhasználásának időpontja előtt kell regisztrálni a platformon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.