Felhívás!

Sötét felhőket látó elemző

Ion Cristoiu író, újságíró, szerkesztő, politikai és társadalmi elemző az egyik hírtelevízió meghívottjaként a saját – olykor sajátos – meglátásai szerint előrevetítette, mi várhat Románia lakosságára a 2020. december 6-i parlamenti választások után.

Az előrejelzéseivel, avagy jóslataival gyakran telibe találó Cristoiu rámutatott, jelenleg sem a liberális kormánynak, sem a kormányt irányító Klaus Iohannis államfőnek nincs mersze drasztikus megszorításokra, korlátozásokra a koronavírus-járvány megfékezésének ürügyén, de mindez hirtelen megváltozhat a választások után, és valószínűleg már december 7-én reggel kihirdetik a szükségállapotot. „Meglátják, a választások után berekeszt a házba Iohannis. Karácsonykor, szilveszterkor, újévkor is otthon ülünk”, mondta Cristoiu, aki szerint az államelnököt semmi más nem foglalkoztatja annál komolyabban, mint a teljes hatalom megszerzése, liberális többségű parlamenttel, kormánnyal.

Az elemző úgy véli, a Nemzeti Liberális Párt számolgat, vizsgálja annak a módját, hogy miként lehet abszolút többsége a parlamentben, és abban reménykedik, hogy több kisebb párt is elmarad az 5 százalékos bejutásai küszöbtől, ezáltal az általuk szerzett szavazatok a visszaosztás révén a bejutó pártokhoz jutnak, elsősorban a liberális párthoz. Az elemző egészen furcsának és az előbbiekkel összefüggőnek találja azt, hogy a kormány és az államfő nem központilag dönt a mozgáskorlátozások és hasonló egészségvédelmi lépések fokozatairól, hanem átruházza a döntést az önkormányzatokra, noha egész Európában az a jellemző, hogy központilag irányítják a járvánnyal szembeni küzdelmet, annak részleteit. „Lassan odajutunk, hogy az egész ország lockdown (zárlat) alatt lesz, csak a központ nem!” – mondta Cristoiu.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.