Felhívás!

Soltész Miklós: a pápa látogatása történelmi lehetőség az itt élő nemzetek megbékélésére

Soltész Miklós: a pápa látogatása történelmi lehetőség az itt élő nemzetek megbékélésére Románia

Soltész Miklós szerint Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatása történelmi lehetőség a térségben élő nemzetek egymásra találására, megbékélésére.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Csíksomlyón beszélt erről a kegytemplom előtt csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós arra buzdított, hogy minél többen jöjjenek el Csíksomlyóra Ferenc pápa látogatására. Úgy vélte: a látogatás támaszt nyújthat a kereszténység és a nemzetek megmaradásához.

Az államtitkár közölte: a magyar kormány első lépésben 20 millió forint nagyságrendű támogatást nyújt az előkészületekhez. Hozzátette: hamarosan megkapják a csíksomlyói ferences szerzetesektől a támogatási igényt a pontos feladatmegjelölésekkel, és igyekeznek minél gyorsabban folyósítani a támogatást, hogy a szervezők elkezdhessék a munkát.

Soltész Miklós a látogatás jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: nem járt még pápa Erdélyben, Székelyföldön. Hozzátette: Ferenc pápát a román állam és a romániai egyházak képviselői hívták meg, de az egyházfő csak két erdélyi településen: Balázsfalván és Csíksomlyón fog szentmisét tartani.

Újságírói kérdésre elmondta: volt már rá példa, hogy a hasonló események révén a többségi társadalmak, a többségi egyházak közelebb kerültek a kisebbségekhez. “Történelmi felelősségünk, hogy a sokfelé szakadt kereszténység, ahol lehet, egymásra találjon, és egymást erősítse” – jelentette ki. “Ha gesztusokat tudunk egymás iránt tenni a kereszténységen keresztül, ha lépéseket tudunk tenni egymás felé, az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: 8-10 évvel ezelőtt azt sem sokan gondolták, hogy Magyarország és Szerbia eljut a történelmi megbékéléshez, és azt sem, hogy megerősödnek a magyar-szlovák kormánykapcsolatok.

Soltész Miklós arra is kitért, hogy nemcsak a pápalátogatás, hanem a májusban tartandó európai parlamenti választások miatt is fontos a 2019-es év. Úgy vélte: nem mindegy, hogy a választásokon a migrációpártiak vagy a nemzetben a kereszténységben gondolkozók adják majd a többséget. Ezért arra buzdított, hogy mindenki menjen el szavazni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.