Felhívás!

Sokat akar a szarka?

Sokat akar a szarka? Románia

Már az elmúlt törvényhozási ciklusban megállapodás született arról, hogy nem egyből, hanem fokozatosan nőnek majd a közalkalmazotti bérek – nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök, írja az Agerpres. A képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke, Adrian Solomon kommunikációs hibára gyanakszik.

„Úgy gondolom, pontosítani kellett volna néhány dolgot: a szóban forgó béremelések vélhetően nem egyből valósulnak meg, mert ezt nem bírná el a költségvetés. De egyelőre visszafogottan nyilatkozom a témáról, mert nem egyeztettem a munkaügyi miniszterrel. Gondolom, hogy ő tárgyalt a pénzügyi tárca vezetőjével, és számba vették a lehetőségeket” – fogalmazott a felsőház elnöke, hozzátéve, hogy még az előző törvényhozási ciklusban tárgyaltak az egységes bértörvény tervezetéről, és abban állapodtak meg, hogy a béremeléseket fokozatosan kell megvalósítani, olyan ütemben, amelyet a költségvetés megbír.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramja szakaszokban történő béremelést ír elő a közalkalmazottak számára, és Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszternek a bérek megduplázására vonatkozó kijelentése valószínűleg kommunikációs hiba – jelentette ki a képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke, Adrian Solomon. „A kormányprogramban világosan le van írva, hogy négy év alatt valósul meg a 46%-os növekedés. Ez a megduplázásról szóló hír nem tudom honnan származik, valószínűleg kommunikációs hiba. Legyenek türelemmel, mert ez fenntartható lesz, és sem a versenyszférát, sem a közszférát nem fogja megijeszteni” – mondta Solomon tegnap a parlamentben, hozzátéve, hogy a fizetések megduplázása csak azok esetében realista elképzelés, akiknek jelenleg 1000 lej a nettó fizetésük. „Akiknek 2000–3000 lejnél több, azok esetében ez megvalósíthatatlan” – mondta az alsóház munkaügyi bizottságának elnöke.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter hétvégén azt nyilatkozta, hogy hétfőtől (tegnaptól – szerk.) elkezdik a tárgyalásokat az egységes bértörvényről az egészségügyi alkalmazottakat, illetve a rendvédelmi dolgozókat tömörítő szakszervezetek képviselőivel. Hozzátette, a július elsejétől hatályba lépő jogszabálytervezet szerint a 4000 lejnél alacsonyabb fizetéseket megdupláznák, a 4000 lej fölötti bérek pedig 45%-kal nőnének. A 7000 lej feletti fizetéseket is emelnék, de kisebb mértékben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. március 7., 8:18
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Azzal, hogy a közalkalmazotti béreket emelik, csak a magánszférával csesznek ki, amely jelenleg a gazdaság hajtómotorja. Mindenki állami alkalmazott akar majd lenni, miközben a vállalkozók már most is munkaerőhiánnyal küszködnek. Persze, azt a pluszpénzt, amit a közalkalmazottak kapnak, csak a vállalkozók kell kitermeljék. Ezt nevezem stratégia gondolkodásnak!

 • User
  Dátum: 2017. március 7., 8:27
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Megduplazni 4000 lejt az annyit jelent mint 8000lej.Szerintem ezt senki, akinek ep esze van,nem hitte el.A PSD sajnos itt a piros hol a pirost jatszik a roman allampolgarokkal.De mit is lehet varni egy ilyen jellemtelen szabadkomuvesek altal,kulfoldrol iranyitott rablobandatol.Es nehogy valaki azt higgye,hogy csak a PSD-t iranyitjak a kulfoldi szabadkomuves okkult csoportok.A tobbi partot is ugyanezek iranyitjak.Romaniaban sajnos nem letezik sem jobb,sem bal oldal.Az egesz csak szinhaz,szemfenyvesztes,hogy a buta birka nep elhiggye,hogy letezik jobb es bal oldal.A valosagban csak egy dolog letezik.Egy nagy hazaarulo,rablo maffiabanda mely a roman mediaban megjatssza magat a buta es primitiv roman allampolgarok elott.Az egesz csak szinhaz,szemfenyvesztes.Es aki hisz nekuk az naprol napra butabb es szegenyebb lessz.Olyan lessz mint az a birkanyaly mely a DNA-ert megy tuntetni Bukarest utcain,mikozben a maffia vigan rabolja tovabb az orszagot.