Felhívás!

Saligny-program: legkevesebb 4 millió lejt kapnak a községek infrastruktúrafejlesztésre

Saligny-program: legkevesebb 4 millió lejt kapnak a községek infrastruktúrafejlesztésre Románia

Közvitára bocsátotta az Anghel Saligny beruházási program alkalmazási módszertanát a fejlesztési minisztérium – közölte szerda este a tárca.

Cseke Attila miniszter tájékoztatása szerint az 50 milliárd lejes program valamennyi településnek előre kiutal egy minimális összeget, amelynek a lehíváshoz mindössze a formai követelményeknek megfelelő pályázatot kell leadni.

A közvitára bocsátott jogszabály szerint valamennyi megyének legalább egy pályázatát jóváhagyják. A megyék legalább 140 millió lejt költhetnek el úthálózat-korszerűsítésre. Útjavításra, víz-, szennyvíz-, és gázhálózat-bővítésre és -korszerűsítésre pályázhatnak a helyi önkormányzatok is.

Községenként legkevesebb 4, városonként legalább 7 millió lej előre kiszabott összeg áll a települések rendelkezésére infrastruktúra-befektetésekre. A megyei jogú városok minimum 10 millió, a megyeszékhelyek legalább 43 millió lejt kaphatnak, a főváros kerületei pedig legkevesebb 35 millió lejt költhetnek az alapvető közművesítési infrastruktúra fejlesztésére.

Cseke Attila felhívta a figyelmet: az önkormányzatok tíz százalékkal több finanszírozást nyerhetnek, ha a kistérségi társulásokon keresztül pályáznak. ‘Továbbá csak ott aszfaltozunk, ahol a vízhálózat és a csatornahálózat már meg van építve, így elkerülhető az a jogosan felháborodást keltő helyzet, hogy az új utat felmarják’ – idézte a közlemény a fejlesztési minisztert.

A közművesítési terv 12.000 kilométer víz és szennyvízhálózat kiépítésére biztosít finanszírozást, 700.000 családnak biztosítja az alapvető közszolgáltatást. Továbbá 5.000 kilométer utat korszerűsíthetnek az 50 milliárd lejes összköltségvetésből.

Az önkormányzatok digitálisan, átláthatóan pályázhatnak, és a visszaélések megelőzésére és megfékezésére is vállalkozik a minisztérium, egy új, erre hivatott csapat összeállításával – olvasható a közleményben.

A közvitára bocsátott jogszabály-tervezet a fejlesztési minisztérium honlapján érhető el, ugyanott olvasható a fejlesztési keretprogrammal kapcsolatos költségszabvány-javaslat is, amely az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházásokkal azonos költséghatárokat szab meg a víz-, szennyvíz- és gázhálózatok esetében, az úthálózati infrastruktúra bővítésére pedig egy 2018-ban eltörölt költségszabvány naprakész változatát javasolja.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.