Felhívás!

Röviden

Elnökségre készülve

Románia jól halad a felkészülésben, hogy átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – jelentette ki tegnap Piteşti-en Victor Negrescu európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. „A soros elnökség nagyon sok szervezési feladatot ró ránk, de ugyanakkor sok lehetőséget is teremt” – nyilatkozta a miniszter. Negrescu szerint az országnak egy új szakértői testületre van szüksége, mert azok, akik Románia uniós felvételét segítették, már nem dolgoznak a romániai közszférában. „Vagy nyugdíjasok, vagy az európai intézményekben vállaltak munkát. Tulajdonképpen egy új testületet kell létrehoznunk, ezért arra lehet számítani a közeljövőben, hogy számos ilyen jellegű versenyvizsgát írunk ki” – közölte a miniszter.

 

Lavinaveszély

Magas a lavinaveszély a Retyezátban és a Páring-hegységben – figyelmeztetnek a Hunyad megyei hegyimentők, akik arról tájékoztattak, hogy a fagyos hórétegre mintegy 40 centiméter friss hó hullott, ami könnyen völgynek indulhat. Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője arról tájékoztatta az Agerprest, hogy a Retyezát-hegységben a friss hó vastagsága 50 centiméter. A jeges rétegre esett friss hótakaró a felmelegedésnek köszönhetően bármikor elmozdulhat, és lavina alakulhat ki. A turistáknak azt tanácsolják, hogy a napokban ne induljanak gerinctúrákra, ugyanis ezeken a helyeken a legmagasabb a lavinák kialakulásának kockázata, ugyanakkor javasolják, hogy mindig tájékozódjanak az időjárási feltételekről, mielőtt túrázni indulnak.

 

Gyorsvasutat építenének

Egy Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasút megépítésének lehetőségéről egyeztetett tegnap Lucian Şova közlekedési miniszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. A megbeszélésre Budapesten került sor egy közlekedési témában tartott miniszteri csúcstalálkozó keretében, írja az Agerpres. A két miniszter közötti egyeztetésen több közlekedési és szállítási infrastruktúrával kapcsolatos téma is felmerült.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.