Felhívás!

Röviden

Viharos idő várható

Az Országos Meteorológiai Intézet figyelmeztetése értelmében mától péntek hajnalig hegyvidéken megélénkül a szél, helyenként 60–65 kilométeres sebességgel fújhat. Magasabb fekvésű területeken havazás, a medencékben havas eső lehetséges, Erdélyben inkább esőre van kilátás. A csapadék mennyisége négyzetméterenként meghaladhatja a 15–20 litert, elvétve a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 30 litert.

 

ANL-s lakások 35 felett is

Tegnap a képviselőház döntő házként elfogadta az ANL-s lakások törvényét kiegészítő, 2017/28-as kormányrendeletet jogerőre emelő tervezetet, azzal a módosítással, hogy az orvosok és tanárok 35. életévük betöltése után is élhetnek az Országos Lakásügynökség biztosította lehetőséggel, és kérvényezhetik az ANL-lakás kiutalását. Az Országos Lakásügynökség az eladásokból és bérekből származó jövedelmek öt százalékát ezentúl a működési költségeinek fedezésére használhatja fel.

 

Vízum nélkül Kanadába

Péntektől eltörlik a vízumkötelezettséget a Kanadába látogató, bármilyen érvényes román útlevéllel rendelkező utasokkal szemben. A vízummentesen utazó többi külföldihez hasonlóan a repülővel Kanadába utazó román állampolgárok is be kell szerezniük előzetesen az elektronikus beutazási engedélyt. A szárazföldön vagy tengeren érkező román látogatóknak csak útlevélre van szükségük ahhoz, hogy belépjenek Kanada területére. A vízummentesség csak fél évnél nem hosszabb, turisztikai, üzleti vagy rokonlátogatási tartózkodásra érvényes, a munkavállalási vagy tanulmányi célú beutazás továbbra is engedélyhez kötött.

 

Döntöttek a minimálbérről

A tegnap elfogadott kormányhatározat értelmében jövő év első napjától 1450 lejről 1900 lejre nő az országos bruttó minimálbér mindazok számára, akik havonta átlagban 166 órát dolgoznak le. Az összeg nem tartalmazza a pótlékokat és más illetmény-kiegészítéseket. A kormány tájékoztatása szerint az országos bruttó minimálbér növekedése 31,03%-os a 2017-es évi szinthez képest, ugyanakkor viszont a társadalombiztosítási járulékok munkavállalóra való hárítása 22,75%-ot jelent a fizetésből. A bruttó órabér tehát 11,40 lejre nő óránként, havi 166 órás átlagmunkaidő esetén.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.