Felhívás!

RÖVIDEN

Nekik jár!

Elfogadta szerdán a képviselőház a 2017/56-os sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amelynek értelmében megemelik a rendőrök, valamint a belügyminisztérium, a védelem, a közbiztonság és a nemzetbiztonság kötelékében dolgozó civil alkalmazottak fizetését. Október elsejétől 10%-kal nő a rendőrök, belügyi alkalmazottak fizetése, 15%-kal a védelem, közbiztonság és nemzetbiztonság szolgálatában álló intézmények civil személyzetének alapbére. November elsejétől 50%-kal nő a Tengeri Életmentők Román Ügynöksége személyzetének alapbére.

60 ezer lejes bírság

Hatvanezer lejes bírságot szabott a Kolozs megyei környezetvédelmi őrség a pataréti szeméttelepen múlt héten kiütött, 23 órán át tomboló tűz miatt, az ellenőrzések ugyanis arra világítottak rá, hogy figyelmen kívül hagyták a környezetvédelmi jóváhagyásban feltüntetett előírásokat. Elrendelték, hogy a szeméttelepet be kell keríteni, a hulladékból folyó csurgalékot meg kell szüntetni, a tárolón kívüli szemétlerakatokat fel kell számolni, illetve be kell tiltani. A tűz pontos okát még nem sikerült megállapítani, a katasztrófavédelem továbbra is vizsgálódik az ügyben.

Szeretünk repülni

2016-ban rekordszámú, 972,7 millió utas vette igénybe a légi közlekedést az Európai Unióban, ez 54,4 millióval, azaz 5,9% százalékkal több, mint egy évvel korábban. A legnagyobb bővülést Bulgáriában (22,5%) és Romániában regisztrálták (20,5%, 15 millió utas), derül ki az Eurostat szerdai kimutatásából. Ami a romániai adatokat illeti, a több mint 15 millió légi utasból 12,3 millió az Unió határain belülre, 1,9 millió pedig az Unió határain kívülre repült, a többi, csaknem 900 ezer a hazai városok között közlekedett.

Március 15-i szabadnap függőben

Kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni a szenátus szerdára összehívott plenáris ülését. A szenátus ülésének napirendi pontjai között szerepelt a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító törvénytervezet, amelynek elfogadása esetén a Romániában élő magyar közösség tagjai munkaszüneti napot igényelhetnének munkaadójuktól az ünnepen. Tánczos Barna szenátor az ülés felfüggesztése után azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy a többség támogatja-e a tervezetüket vagy sem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.