Felhívás!

Röviden

Tegnap rengett a föld

A Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés volt hétfő reggel 5 óra 48 perckor Vrancea megyében – tette közzé honlapján az országos földfizikai intézet. A földmozgás 102,1 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumhoz legközelebb eső települések Odobeşti (31 km), Panciu (38 km), Focşani (44 km), Râmnicu Sărat (46 km). Az idei legerősebb földrengést február 8-án mérték Buzău megyében, ez a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű volt.

 

Drogkereskedő rendőrök

Az aradi törvényszék október 1-jén Cosmin Flavius Cosma és Segiu Flavius Meruţa aradi rendőrök előzetes letartóztatásáról döntött, míg Boby Nicu Bobota rendőrt házi őrizetbe helyzeték. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) közleménye alapján az ügyészek szerint fennáll a megalapozott gyanú, hogy június és szeptember között a vádlottak 18 tő kannabiszt termesztettek jogtalanul az Arad megyei Nagyiratos településen, kereskedelem céljából. A nyomozás során kiderült, hogy az ültetvény megfigyelése érdekében a vádlottak 5900 lejért vásároltak egy drónt, és általában éjjel mentek a helyszínre, maszkot viseltek, hogy ne ismerjék fel őket. A rajtaütés során a rendőröknek fegyvert kellett használniuk, hogy Flavius Cosmin Cosma és Sergiu Flavius Meruţa ne szökjenek el a helyszínről.

 

Marad a hatósági felügyelet

A legfelsőbb bíróság tegnap arról döntött, hogy továbbra is hatósági felügyelet alatt marad Dinu Pescariu teniszező, Claudiu Florică üzletember és Călin Tatomir, a Microsoft Romania Kft. volt vezérigazgatója, a Microsoft-licencekkel kapcsolatos ügyben, akik ellen a DNA szeptember 27-én emelt vádat a Microsoft 3 elnevezésű ügyben.

Életeket mentő biztonsági öv

Vasárnap délután tízméteres szakadékba zuhant személygépkocsijával egy anya és hat hónapos, illetve 14 éves gyerekei. A baleset egy Déva közelében található szabadidős központ felé vezető úton történt, a helyszínre két mentőautó és két katasztrófavédelmi gépjármű érkezett. Egészségügyi állapotuk felmérését követően a tűzoltók megállapították, hogy annak ellenére, hogy az autó többször gurult, míg megállt a szakadék alján, az utasoknak semmi bajuk nem esett, és az autóból is könnyen kimentették őket. A Hunyad megyei katasztrófa-védelmisek szerint azért úszták meg sértetlenül a balesetet, mert mindegyik utas biztonsági övvel volt becsatolva.

 

Nem egységesítik a nyugdíjkorhatárt

A kormánynak egyelőre nem áll szándékában a nők és férfiak nyugdíjkorhatárának kiegyenlítése, a készülő új nyugdíjtörvény nem tartalmaz erre vonatkozó előírásokat – nyilatkozta vasárnap este Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter. A tárcavezető a România TV műsorában hangsúlyozta, a romániai életszínvonal és átlagéletkor elmarad az Európai Unió más országaiban jegyzetthez képest, így nem lenne reális – azok példáját követve – 67–70 évre tolni ki a nyugdíjkorhatárt, illetve kiegyenlíteni a nők és férfiak nyugdíjkorhatárát. „Így gyakorlatilag oda jutnánk, hogy az ember egy életen át befizet a nyugdíjalapba ahhoz, hogy aztán egy vagy két évig élvezze a nyugdíjat, ha egyáltalán megéri azt a kort. Nekünk egyelőre nem áll szándékunkban ilyesmi. Van egy uniós irányelv, amely kötelezi Romániát, hogy 2030-ig egységesítse a férfiak és nők nyugdíjkorhatárát, de 2030-ig még sok van, meglátjuk, mit csinálunk majd addig” – fogalmazott.

 

Vonat vs. gépkocsi

Egy személy megsérült egy vasúti balesetben, amely hétfő reggel történt a Csíkszereda melletti Zsögöd térségében, ahol a Iaşi és Brassó között közlekedő InterRégió-járat egy személyautóval ütközött. Az autó sérült utasát a mentők a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították. A baleset miatt a forgalom mintegy másfél órán keresztül állt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.