Felhívás!

RÖVIDEN

Megemlékezés az Úz völgyében

Több száz csíki és háromszéki vett részt az Úz-völgyi sírkertben szombaton tartott megemlékezésen, hogy leróják kegyeletüket az 1944. augusztus 26-án történt szovjet támadás hősei előtt. A megemlékezők között egyaránt voltak ifjak és idősek, köztük olyanok is, akik már évtizedek óta látogatnak ki a helyszínre. A megemlékező szentmise és a köszöntőbeszéd után az egyházi elöljáróságok megáldottak egy újonnan állított kopjafát, majd azokat a gránittáblákat is, amelyeket a hadi temető kerítésére helyeztek ki augusztus elején – azok az I. világháborúban elesett, az Úz-völgyi sírkertben eltemetett hősök ezredenkénti, betűrendbe szedett névsorát tartalmazzák. A mindenki számára elérhetővé tett, 845 személy nevét tartalmazó listát Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere állította össze kutatásai alapján.

Halálos munkabaleset

Életét vesztette hétfőn egy 46 éves férfi a segesvári téglagyár udvarán – közölte a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. Állítólag leállt a szalag, amelyiken dolgozott, és rázuhant egy gép, a rajta levő rakománnyal együtt. Kollégái kimentették a gép alól, de leállt a szíve és a légzése. Negyvenöt percen át próbálták újraéleszteni, sikertelenül.

Újabb tüntetések

Bukarestben a hivatalos becslések szerint körülbelül 1600 személy gyűlt össze a Victoriei téren vasárnap este, az igazságügyi törvények tervezett módosításai ellen tiltakozva. Temesváron körülbelül kétszázan, Kolozsváron és Brassóban mintegy 150-en, Iaşi-ban és Craiován néhány tucat személy fejezte ki felháborodását az igazságügyi miniszter által kilátásba helyezett törvénymódosítások ellen. ‘Le a mancsokkal az igazságszolgáltatásról!’, ‘Le a korrupt maffiával!’, ‘Tudorel, te mintaszolga!’, ‘ALDE és PSD, ti hazaárulók!’ – ilyen és ezekhez hasonló jelszavakat skandáltak.

Hazai vakcina kellene

Két éven belül ismét lehet majd vakcinákat gyártani a Cantacuzino Intézetben – nyilatkozta hétfőn Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke. Az első becslések szerint a következő öt esztendőben évente 25 millió eurós állami támogatásra lenne szüksége az intézetnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.