Röviden

Érkezik Macron

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön érkezik Bukarestbe, és a Cotroceni Palotában találkozik Klaus Johannis államfővel. Johannis júniusban, az Europai Tanács ülésén találkozott a francia elnökkel. Tárgyaltak többek között a Franciaország és Románia közötti kétoldalú együttműködésről, Schengen-övezettel kapcsolatos témákról, illetve a két ország közös kulturális projektjeiről is. A francia elnök amúgy először látogat Romániába.

 

Elvándorló orvosok

Ötezer orvos hagyta el Romániát, míg a magánkórházak 20 ezer orvost alkalmaztak az elmúlt két évtizedben. Ehhez az alacsony bérek és a rossz kórházi körülmények vezettek. 1997-ben több mint 40 ezer orvos volt az országban, ma pedig alig több mint 35 ezer. Összességében mégis nőtt az orvosok száma. Hivatalos statisztikák szerint a legtöbb orvos a fővárosban van, ezt követik Temes, Kolozs és Iași megyék – derül ki a Digi 24 összeállításából.

 

Ideiglenes vezérigazgató

Florin Susanut nevezte ki a Tarom igazgatótanácsa a légitársaság ideiglenes vezérigazgatójává, hiszen a volt igazgató benyújtotta lemondását. Megbízatása egy hónapra szól – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget hivatalos források. Mihai Tudose hétfő reggel tárgyalt Răzvan Cuc szállításügyi miniszterrel a légitársaság helyzetéről, ugyanis hat hónap alatt 104 millió lejes veszteséget halmozott fel, emiatt ellenőrző testülete vizsgálatba kezdett. Elmondta, hogy nyereségessé kell tenni a társaságot.

 

Módosuló tanügyi törvény

Liviu Pop oktatási miniszter hétfő este kijelentette, jövő év folyamán a parlament elé terjesztik az új tanügyi törvényt. „A cikkelyek 33%-a módosításon esett át. A tanügyi törvény egyharmadát módosították hat év leforgása alatt. (…) Az erről szóló egyeztetések már ez év szeptemberében megkezdődnek, és jövő év szeptemberében a parlament elé kerül a törvénytervezet” – jelentette ki. A változtatásokkal kapcsolatban elmondta, a javaslatban öt nagy fejezet szerepel: a kiértékelések struktúrája és ismérvei, a nemzeti kisebbségek oktatása, a tanulási nehézségekkel küzdők oktatása, a kiemelt képességű gyerekek és fiatalok képzése és a tanintézmények igazgatótanácsának megszervezése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.