Felhívás!

Röviden

Nem híve a melegházasságnak

A melegházasságot tiltó alkotmánymódosító kezdeményezés körül kialakult belviták miatt tegnap bejelentette lemondását az általa alapított párt éléről Nicușor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Az USR országos irodája szerda este csekély szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy a párt az egyéni szabadságjogok védelmezőjeként testületileg szembehelyezkedik azzal az alkotmánymódosító kezdeményezéssel, amely „egy férfi és egy nő” önkéntes házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi „házastársak” kifejezés helyett. Dan szerint ez a döntés sérti a párt konzervatív érzelmű híveinek meggyőződését, és megosztja a pártot, amit ő nem tud felvállalni. Dan közölte, hogy párttagságáról is lemond.

 

Trump–Johannis találkozó

Az USA-ba látogat Klaus Johannis államelnök, ahol hivatalos találkozón vesz részt Donald Trumppal, június 9-én, jelentette be az államelnöki hivatal. „A két államelnök találkozója kitűnő alkalom lesz az USA és Románia közti stratégiai partnerség kibővítésére és elmélyítésére minden fontos szakterületen, főként hogy idén lesz a partnerség megkötésének 20. évfordulója. Klaus Johannis a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről fog beszélni, ugyanakkor megerősíti, hogy Románia kiszámítható, stabil és hiteles partnere szeretne maradni az Egyesült Államoknak” – áll az Agerpresnek küldött közleményben.

 

Sok beszéd…

Miguel Maury Buendía érsek, a Szentszék romániai apostoli nunciusa jelenlétében tárgyaltak szerdán Marosvásárhelyen az érintett helyi intézmények a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium helyzetének rendezéséről. A Vatikán nagykövete a munkamegbeszélést követően úgy nyilatkozott, sikerült helyreállítani a felek közötti bizalmat, és megállapította: van szándék a helyi intézmények részéről az iskola helyzetének rendezésére. Holló László, az iskolaalapítást kezdeményező Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek elmondta: erősödött a felek párbeszédkészsége, ugyanakkor a találkozó konkrét eredmény nélkül zárult, és a felek a szerdai találkozón is többnyire kitartottak eddigi álláspontjuk mellett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.