Felhívás!

Röviden

Üdvözli a befektetőket

A kormány által az Agerpres hírügynökségnek küldött közlemény szerint Sorin Grindeanu miniszterelnök tegnap a Victoria Palotában találkozott Christos Harpantidis-szal, a Philip Morris International cég Görögországért, Romániáért, Bulgáriáért, Ciprusért és Máltáért felelős regionális igazgatójával és Branislav Bibics-csel, a cég romániai igazgatójával. Grindeanu üdvözölte, hogy a cég tervei között beruházások szerepelnek. „Üdvözölöm azokat a befektetőket, akik munkahelyeket hoznak létre és az európai szinthez közeli béreket adnak. A romániai versenyképes munkaerőt képzettségéhez mérten kell megfizetni” – jelentette ki a miniszterelnök. A Philip Morris 1993 óta van jelen Romániában és az otopeni-i gyára 2001-ben kezdte meg működését.

 

Gyógyuljon csokoládépralinéval!

Egy nagydisznódi csokoládégyár Romániában elsőként, terápiás célra használható mézes csokoládépralinékat készít. A méhészeti koktélt tartalmazó pralinékat nemrégiben egy németországi kiállításon mutatták be, és már külföldön is keresik – nyilatkozta a gyár tulajdonosa, Florin Balan. A pralinét dél-amerikai csokoládéból és Szeben megyében termelt méhészeti termékekből készítik. A receptet a méz jótékony hatásait vizsgáló szakemberekkel közösen dolgozták ki. Balan szerint a pralinéba kerülő jótékony hatású tölteléket Romániában már rég ismerik, az újdonság az, hogy csokoládéval együtt fogyasztható, gyerekek és felnőttek számára egyaránt ajánlatos. Egy praliné ötgrammos, fele akkora, mint egy klasszikus praliné, és 50%-ban tartalmaz méhek által előállított tölteléket. A töltelék mézet, nyers virágport, propolisz-kivonatot, méhpempőt is tartalmaz. A krémet fekete csokoládéval vonják be. A termelők két bonbon fogyasztását ajánlják naponta a 2 és 10 év közötti gyerekek számára, 3 pralinét a 10 és 18 év közöttiek számára, a felnőttek pedig naponta négyet is elfogyaszthatnak a csokoládéból.

 

Nem sietős az ügy

Nem akarja hétfőn a parlament elé terjeszteni az egységes bértörvény tervezetét – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea. „Nem, nem akarom ma beterjeszteni. Még maradjon egy hétig, menjen a frakciókhoz, közzétesszük a sajtóban is, mondjon mindenki véleményt” – mondta Dragnea. Liviu Dragnea ezt a kijelentését azon gyűlés előtt tette, amelyen Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter bemutatja a jogszabály-tervezetet a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) parlamenti csoportjainak.

 

Egy feddhetetlen intézmény

A Román Akadémiai Társaság felmérése szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) az első helyet foglalja el a 48 állami egyetem közül a feddhetetlenség tekintetében – írja az intézmény honlapján Leonard Azamfirei rektor (fotó). „Ez a korrekt akadémiai menedzsment elismerése” – véli a rektor. A 48 állami egyetemet vizsgáló eljárás fontosabb szempontjai az átláthatóság, a pénzügy, adminisztratív és akadémiai korrektség és a diszkriminációmentes eljárások voltak. Az idézett forrás szerint a felmérők egyhangú véleménye az volt, hogy az egyetem stabil alapokon nyugszik, hatékony mechanizmusai és gyors fejlődése előreláthatóságot és hitelességet kölcsönöz. A közlemény szerint a felmérés 2012–2016 között készült.

 

Hamarabb jön a segély

A húsvétra való tekintettel ebben a hónapban korábban kézbesítik a munkanélküli-segélyt – tájékoztat az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM). Eszerint április 11-e és 14-e között viszi házhoz a posta a járadékot, a postahivatalokban pedig április 25-éig lehet felvenni az összeget. Az előrehozott kifizetés azokra is érvényes, akik banki átutalással kapják a munkanélküli-segélyt – áll még a tájékoztatásban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.