Felhívás!

Röviden

Engedélyezték a felvonulást

Március 10-én megszervezheti az SZNT a szabadság napjára tervezett megmozdulást, megkapták ugyanis a csendőrség és a rendfenntartók jóváhagyását. Az Székely Nemzeti Tanács közleményéből kiderül, hogy a megmozdulás résztvevőinek idén nem kell a járdán összezsúfolódniuk, ahogyan az tavaly volt. A megegyezés alapján ugyanis félpályás útlezárás lesz érvényben. Felhívják a figyelmet arra, hogy hegyezett és hosszú zászlórudat nem engedélyeznek az eseményen és arra kérnek mindenkit, hogy civilizáltan demonstráljon. A március 10-én, 16 órakor kezdődő megmozdulásra több székelyföldi városból is autóbuszokat indítanak Marosvásárhelyre. Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről is buszok indulnak. Az SZNT vezetői az idei székely szabadság napi megmozduláson is 20–30 ezer résztvevőre számítanak.

Adó helyett bizonyítvány

Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes még pénteken jelentette be, hogy nem lesz új illeték, de lesz egy bizonylat, melynek célja a levegő szennyezésének a megállítása és ez a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik majd. A Demokraták és Liberálisok Szövetségének (ALDE) társelnöke elmondta, hogy ezek a bizonylatok olcsóak lesznek, a műszaki vizsgák alatt állítják majd ki és a forgalomban lévő gépjárművek elemzésének is tekinthetjük. A környezetvédelmi miniszter szerint a törvényi keretet úgy szabják meg, hogy az önkormányzatok maguk dönthessék el, hogy bevezetik vagy sem ezeket az új illetékeket a településen közlekedő autókra.

Mindenevő medvék

Több mint 30 védőszivacsot tettek tönkre a téli álmukból ébredő, eleség után kutató medvék a brassópojánai sípályákon. A garázdálkodó emlősök egy hóágyút is megrongáltak. „Megállapításunk szerint 4-5 medvéről lehet szó. Egyelőre van néhány pótszivacsunk, de a következő idényre újakat kell vásárolnunk, hogy kicseréljük az állatok által tönkretett védőfelszerelést” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Dorin Drăgoi, Brassópojána sípályáinak működtetője. Dorin Drăgoi átiratban kérte a barcarozsnyói erdészeti hivatalt, hogy vegyék elejét a medvék támadásainak, ugyanis ezek az üdülőtelepre is lemerészkednek éjjel, hogy élelemhez jussanak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.