Felhívás!

Röviden

Megállíthatatlan a ROBOR

Egy bázisponttal, évi 3,43%-ra nőtt a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte tegnap a Román Nemzeti Bank (BNR). A ROBOR legutóbb 2014. február 25-én állt ennél magasabb, évi 3,46%-os értéken. A bankközi hitelkamatláb az év elején még évi 2,05%-os volt, míg a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában 0,86%-on állt. A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb egy bázisponttal, évi 3,52%-ra nőtt. A kereskedelmi bankok egymás közötti hitelezésekor használt kilenc hónapos ROBOR évi 3,55%-os, az éves ROBOR évi 3,61%-os szinten stagnált.

 

Gépkocsi vs. InterCity

Gépkocsival ütközött kedd este Székelykocsárdnál a Budapest és Brassó között közlekedő Hargita InterCity. A gépkocsi sofőrje súlyosan megsebesült. Székelyföldvár és Marosvásárhely között leállt a vasúti közlekedés. A rendőrség szerint a gépkocsivezető nem nézett szét, amikor áthaladt a kijelzett, sorompó nélküli vasútátjárón, ekkor gázolta el a vonat. A fiatal sofőrt a mentőegységeknek kellett kiszabadítaniuk a roncsok közül. A sérültet a tordai kórházba szállították.

 

Dăncilă Montenegróban

A montenegrói látogatáson lévő Viorica Dăncilă kormányfőt fogadta szerdán Duško Marković miniszterelnök. A találkozón áttekintették a két ország kapcsolatait, és a román fél kifejezte meggyőződését, hogy Montenegró részvétele a regionális projektekben meggyorsítja az ország európai uniós csatlakozási folyamatát. Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként (2019 első félévében) támogatni fogja Montenegró ez irányú kérelmét – biztosította házigazdáját Dăncilă. A tárgyalások végén a román kormányfő hivatalos romániai látogatásra hívta meg montenegrói hivatali kollégáját. A román miniszterelnök ezt követően Milo Đukanović államfővel is találkozott.

Még több eső

Elsodort az ár a Neamţ megyei Itrineşti településen egy személyt, aki megpróbált átgázolni a megáradt patakon. A katasztrófa-védelmisek már csak a férfi élettelen testét találták meg. Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség szerint kedden és keddről szerdára virradóan az ország 17 megyéjének 34 településén okozott károkat a lezúduló eső és az erős szél. Az ANM erős légköri instabilitásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki ma 23 óráig Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Kovászna, Suceava és részben Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Szeben megyékre.

 

Sertéspestis-gócok

Afrikai sertéspestis-gócokat találtak Bihar megyében. 17 esetben házi sertéseknél, egy helyen vaddisznóknál mutatták ki a betegséget – közölte tegnap a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A fertőzöttséget a Bukaresti Állatorvosi Diagnosztikai Intézet laboratóriumában végzett analízisek megerősítették. A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fel kellett áldozni a beteg állatokat és az azokkal érintkezésbe lépett sertéseket is, összesen 202 egyedet. Az állatok tulajdonosai állami kárpótlást kapnak. A fertőzés miatt a hatóságok korlátozásokat vezettek be a sertéshús, illetve az élő állatok szállítása terén.

 

Elrepült a segítség

A román védelmi minisztérium két repülőgépet küldött tegnap a görög hatóságok megsegítésére – közölte Mihai Fifor védelmi miniszter. A szaktárca tájékoztatása szerint az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa keretében egy tűzoltásra kialakított C-27 J Spartan gép, valamint egy logisztikai segítséget nyújtó C-130 Hercules indult 20 katonával Romániából Görögországba, ahol futótűz pusztít. Fifor kedden többször beszélt telefonon görög hivatali kollégájával, Panos Kammenosszal az attikai szükségállapotról, és biztosította, hogy a román hadsereg kész a lángokat megfékezni próbáló görög hatóságok segítségére sietni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.