Felhívás!

RÖVIDEN

Alkotmányos jogi konfliktus

Túllépte hatáskörét, és ezzel alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében végzett vizsgálata során – állapította meg hétfőn az alkotmánybíróság. A taláros testületnél Călin Popescu Tăriceanu, a kormánykoalícióban részt vevő liberális ALDE elnöke emelt óvást, arra hivatkozva, hogy az ügyészségi vizsgálat a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sérti, ha az igazságszolgáltatás beavatkozik a törvényalkotás folyamatába.

Házi őrizetből szöktek

A lábukra szerelt nyomkövetőt lefeszítve megszökött a házi őrizetből két román állampolgár Budapesten. A 23 éves Ghencea Andreea Rodica és a 30 éves Niculescu Nicolae vasárnap este a XVI. kerületi Szlovák úton lévő lakhelyükről léptek meg – írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében, ám arra nem tért ki, hogy mit követett el és mikor került házi őrizetbe a két román állampolgár.

Szándékosan gázoltak

A brit sajtó egybevágó információi szerint szándékosan gázolták el vasárnap reggel azt az öt román állampolgárt, akik a londoni Bellinghamban dolgoztak egy autómosodánál. A lapok úgy tudják, hogy az ittas állapotban levő sofőr az incidens előtt összeszólalkozott a vendégmunkásokkal, elhajtott, majd Mercedes márkájú gépkocsiját felgyorsítva belehajtott a romániaiakba. Öten kerültek kórházba, egyikük állapota válságos, a sofőrt is kórházba szállították fejsérüléssel.

Hitel fiataloknak

A tavalyihoz hasonló értékű, 2,67 milliárd lej értékű, fiatalok lakásvásárlását ösztönző állami garanciakeretet hagyott jóvá az idei évre a kormány hétfőn. Romániában 2009 óta működik az Első otthon elnevezésű kedvezményes jelzáloghitel-program, amelynek keretében az állam a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását. A hitelt olyan személyek kaphatják, akik először vásárolnak lakást. A kormány úgy döntött: elsősorban az új építésű lakások vásárlását akarja ösztönözni, ezért a törvényt úgy módosították, hogy csak az új építésű ingatlanok esetében vállal garanciát az állam a hitel értékének 50 százalékára. A régi lakások esetében az állam által vállalt hitelfedezetet 40 százalékra csökkentették. Új építésű lakásnak minősül az elmúlt öt évben elkészült lakóingatlan.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.