Rövid országos hírek

Halálos sertéspestis a határnál

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában: a kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egy háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat. A vírus pár napja azonosították, ezt követően az állategészségügyi hatóság azonnal leölte az illető gazdaságban nevelt 13 sertést, a tetemeket pedig elégette. A fertőzött gazdaság körzetében megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges. Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság azt is közölte, hogy a hatóság elnöke vasárnap Brüsszelbe utazik, ahol az Európai Bizottság illetékeseivel egyeztet a további szükséges óvintézkedésekről.

 

Johannis is üdvözletét küldte

Klaus Johannis államfő üzenetben üdvözölte, hogy 450 évvel ezelőtt a tordai országgyűlésen kihirdették a vallásszabadságot, és úgy fogalmazott, hogy a szabadság és a vallási türelem az emberiség alappillérei. Az államfő szerint a lelkiismereti szabadság és a vallási türelem kialakulása, fejlődése és védelme áldozatokkal járt. „Nemzetként való fennmaradásunk feltétele, hogy toleráns módon gyümölcsöztessük a sokszínűséget, és továbbra is az európai humanizmus ezen, mindannyiunk által osztott értékeire támaszkodjunk” – mondta Johannis.

 

Beintett Gabriela Firea

„Mindketten tévedtek, és helyre kell hozniuk a dolgokat, nyilatkozta Bukarest polgármestere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke, Gabriela Firea Mihai Tudose miniszterelnök és Liviu Dragnea pártelnök vitájával kapcsolatban. „Sajnos az év elejét a PSD-n belüli feszültségek uralják, a táborokra oszlás, csoportokba és érdekkörökbe való szerveződés. (…) A legtöbbet pedig az állampolgárok veszíthetnek, akik bíztak bennünk és megszavaztak. A két vezetőnek, az elnöknek és a miniszterelnöknek kötelességük azonnal abbahagyni a politikai csatározást! Mindketten tévedtek” – írta Firea Facebook-bejegyzésében. A PSD országos végrehajtó bizottsága ma ül össze Bukarestben, miután a hétvégén több szociáldemokrata vezető is kérte, sürgősen hívják össze a testületet, hogy véget vessenek a párton belüli politikai válságnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.