Felhívás!

Romániában is megjelent az omikron variáns, két esetet diagnosztizáltak

Romániában is megjelent az omikron variáns, két esetet diagnosztizáltak Románia

Romániában is megjelent a koronavírus omikron variánsa, eddig két esetet diagnosztizáltak – közölte szombat este az egészségügyi minisztérium.

Egy 48 éves brassói nőt és 59 éves Vaslui megyei férfit fertőzött meg az aggodalomra okot adó mutáció. Mindketten november 30-án érkeztek az országba Dél-Afrikából a román állampolgárokat hazaszállító repülőgéppel.

A két személy tünetmentes, és jelenlegi házi karanténban van.

Ugyanazzal a repülőgéppel utazott haza Dél-Afrikából Romániába egy nagybányai sportoló is, akinek szintén pozitív volt a koronavírustesztje. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a mintájának szekvenálása még tart, az eredményt később közlik.

Rafila: ideiglenes intézkedésekre lehet szükség

Ideiglenes intézkedések bevezetésére lehet szükség az omikron variáns romániai terjedésének megfékezéséhez – jelentette ki vasárnap az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila elmondta, azon túl, hogy eddig ez a variáns a legfertőzőbb, nagyon keveset lehet tudni az új koronavírus-mutánsról. Így nincs még pontos információ arról, hogy mennyire súlyos megbetegedést okoz, illetve arról, hogy mekkora az ellenállóképessége az oltásokkal szemben.

Azt azonban a miniszter örvendetesnek nevezte, hogy az omikron variánsával diagnosztizált két romániai személy egyike tünetmentes, a másiknak pedig nagyon enyhe tünetei vannak. “Igaz, mindketten be vannak oltva, de ez is csak azt mutatja, hogy mennyire hasznos a vakcina” – jelentette ki Rafila.

Nicolae Ciucă miniszterelnök vasárnap 11 órától megbeszélést tart az egészségügyi miniszterrel, Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárral és Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet vezetőjével az omikron romániai megjelenéséről.

Alexandru Rafila elmondta, ezen a találkozón különböző forgatókönyveket elemeznek, és más államok példáiból kiindulva számba veszik az omikron variáns terjedését megfékező lehetséges intézkedéseket. Hangsúlyozta, hogy a variáns terjedését csak lassítani lehet, megállítani nem, mert könnyen elképzelhető, hogy az ismert két eseten kívül már korábban is fertőzött Romániában az omikron.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. december 5., 16:36
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Azt ìrjàk meg, hogy mi a tūnete. Miböl itèlje meg valaki, hogy nem e beteg? Csak egy egyszerū orrfolyàsèrt, vagy tūszentèsèrt is teszteltessūk magunkat? Nemaz èrdekli az embereket, hogy a görög ABC melyik betūjèt viseli ez a vìrus, hanem, hogy milyen tūneteket okoz. Ha nincs veszèly nem kell stresszelni a lakossàgot, mert gyengiti az immunrendszert.