Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Romániában is megjelent az omikron fertőzőbb alvariánsa

Romániában is megjelent az omikron fertőzőbb alvariánsa Románia

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) közlése szerint Romániában is kimutatták a koronavírus új (BA.2) alváltozatát, amelyet egyes tudósok “láthatatlan omikron” becenévvel illetnek. Az aggályos vírusváltozatokról kedden közzétett jelentés szerint hazánkban 13 esetben igazolták a BA.2 alváltozattal való fertőzést.

Hirdetés
Hirdetés

Január 30-áig összesen 1146 koronavírus-fertőzöttnél mutatták ki az omikron-variánst Romániában, és 13 esetben a BA.2-es alváltozatot azonosították – derül ki az INSP jelentéséből.

Az intézmény tájékoztatása szerint a január 24-e és 30-a közötti héten 248 omikron-esetet igazoltak.

Január 30-áig összesen 9434 szekvenálást végeztek Romániában, ezek közül 278-at az utóbbi héten, és 8827 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus aggodalmat keltő változatainak valamelyikét. Ezek közül 5925 esetben a delta-, 1146 esetben az omikron-variánst azonosították. A delta-változattal megfertőződött 5925 személy közül 30-nál az elmúlt héten igazolták a megbetegedést.

Az omikron alváltozata jelenleg a delta variánssal és az eredeti omikron variánssal párhuzamosan terjed, utóbbi jelenleg a domináns.

WHO: az omikron alvariánsa nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti

A koronavírus omikron variánsának terjedőben lévő BA.2 változata nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti BA.1 változat – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője.

A védőoltások továbbra is hasonló védelmet nyújtanak az omikron különböző változataival szemben – jelentette ki Boris Pavlin, a WHO járványügyi szakértője.

A BA.2 alvariáns több országban – így Dániában – kezdi felváltani a BA.1 változatot. Dániai adatok alapján – ahol a BA.2 alvariáns elsőként váltotta fel a BA.1-et, úgy tűnik, hogy nincsen különbség a betegség súlyossága között, bár a BA.2 képes világszerte felváltani a BA.1 változatot – tette hozzá Pavlin.

„Más országokat tekintve, ahol a BA.2 most váltja fel a BA.1.-et, nem látunk a vártnál nagyobb zavarokat a kórházi ellátásában” – mondta a szakértő. A BA.2 alvariáns gyorsabban terjed, mint az előző, és képes jobban megfertőzni a beoltottakat egy dán kutatás szerint, amely több mint 8500 dániai háztartásban vizsgálta a koronavírus-fertőzéseket december és január között.

A BA.2 alvariáns most válik dominánssá a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában és Dániában –mondta Pavlin. Hozzátette: „a vakcina nagyban véd a vírus – így az omikron variáns által okozott súlyos betegség ellen”.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások