Felhívás!

Romániában a legnagyobb a gyerekhalandóság az EU államai közül

Romániában a legnagyobb a gyerekhalandóság az EU államai közül Románia

Romániában a legnagyobb a gyerek és serdülőkori (0-19 év) halandóság az Európai Unió államai közül – derül ki a Mentsétek meg a Gyerekeket Egyesület és a Nép Ügyvédje által kedden kiadott jelentésből.

“Romániában a halandósági ráta 2017-ben 100.000 gyermekre számítva 61,69 volt, míg az Európai Unió átlaga 31,60” – mutat rá a gyermekek jogainak tiszteletben tartásáról szóló jelentés.

A Mentsétek meg a Gyerekeket Egyesület szerint 2018-ban Romániában 1.214 egy év alatti gyermek halt meg, a csecsemők halálozási aránya (halálozások száma 1.000 születésenként) 6,5‰ volt. Az egy év alatti halálesetek több mint fele az élet első hónapjában következik be (újszülöttkori halálozás).

Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint ezeknek a haláleseteknek egy részét el lehetett volna kerülni jobb szülés előtti monitorizálással, amely lehetővé tette volna a terhességbe való beavatkozást, illetve a várhatóan bonyolultabb szülések átirányítását megfelelően felszerelt kórházak felé. A terhes nők jelentős része azonban nem részesült prenatális vizsgálatokban – állítja a Mentsétek meg a Gyerekeket Egyesület.

A szervezet szerint a csecsemőhalandóság 2018-ban Dâmboviţa (2,9 ‰), Ilfov (4,1 ‰), Arad és Temes (4,5 ‰), Iaşi és Fehér (4,8 ‰) megyében és Bukarestben (3,6 ‰) volt a legalacsonyabb. A másik végleten Tulcea (15,5‰), Botoşani (12,9‰), Szilágy (11,5 ‰), Călăraşi (11,2 ‰) és Krassó-Szörény (10 ‰) megye található. A csecsemők halálozási aránya vidéken sokkal magasabb (7,9‰), mint a városon (5,3‰).

Az egy évnél fiatalabb gyermekek halálozási aránya az iskolai végzettséggel nem rendelkező, vagy csak elemi iskolát végzett anyák esetében a legnagyobb. Az anya életkora szintén fontos tényező, magas a halálozási arány mind a serdülőkorú, mind a 40 évesnél idősebb anyák esetében.

A szervezet szerint a román gyermekek kb. 21,5%-a súlyos anyagi nélkülözésben él – ez a legmagasabb az EU-ban, ahol az átlag 5,9%, és több mint 32%-uk a szegénységi küszöb alatt él. Ez az arány magában foglalja azokat a személyeket, akiknek jövedelme kevesebb mint az országos átlagjövedelem 60%-a (vagyis 616 lej/fő/hónap 2017-ben), beleértve a szociális juttatásokat is.

2017-ben a népesség 19,1%-ának jövedelme a szegénységi küszöb alatt volt, és az előző három évből legalább kettőben hasonló helyzetben voltak. A gyermekek esetében a tartós szegénységi ráta 2017-ben 28,8% volt. Noha csökkenő tendenciát mutat, a legfrissebb Eurostat-adatok szerint Románia továbbra is az az európai állam, amelyben a legnagyobb különbség van a szegénységi vagy társadalmi kirekesztés mutatójában a gyermekek és a teljes népesség között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.