Felhívás!

Romániában a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, Johannis prémiumot ígér

Romániában a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, Johannis prémiumot ígér Románia

Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, a körükben tapasztalt fertőzések miatt pedig sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését.

A Stratégiai Kommunikációs Törzs (GCS) szerda esti jelentése szerint 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a fővárosi Matei Balș járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje bizonyult pozitívnak.

A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg. A kritikus helyzetben a kórház nemrég megbízott ideiglenes vezetői is lemondtak, ezért csütörtökön Nelu Tătaru egészségügyi miniszter is a helyszínre utazott, Klaus Johannis államfő pedig távértekezletet hívott össze, hogy megoldást keressenek a válságra.

A megbeszélés elején az elnök bejelentette, hogy katonai parancsnokság alá vonják a suceavai kórházat. A Mediafax hírügynökség értesülése szerint egy katonaorvost neveztek ki az igazgatói tisztségbe, akinek a munkáját a védelmi minisztérium négy másik szakértője segíti.

Johannis arról is beszámolt, hogy jelentős, havi akár 500 eurót is elérő extra juttatást kért a fertőzésveszélyes környezetben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára a kormánytól. Az államfő úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvánnyal első vonalban harcoló, közvetlenül érintett egészségügyi alkalmazottak prémiumalapjára az európai uniós támogatásokból kellene pénzt elkülönítenie a román kormánynak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 3., 10:11
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ceausescu is igert az utolso pillanatban!!! Szerintem az orvosoknak nem penzre lenne feltetlenul szukseguk es maga a kijelentes megalazo. Allamfonkben tudatosult , hogy ezegyszer a parlamenti immunitas nem vedi meg??

 • User
  Dátum: 2020. április 5., 11:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem igaz hogy nem lenne ahova tegyem ezt az extra juttatast, de ugy gondolom, es megegyszer ez csak a szemelyes velemenyem hogy az egeszsegem es a csaladom egeszsege fontosabb ezert en jobban orulnek ha az extra juttatas ertekebe vedofelszerelest kapnek szemelyere szoloan es lehetoleg minel hamarabb, nem egy honap mulva.