Hirdetés
Hirdetés

Romániába érkezett Fülöp belga király

Romániába érkezett Fülöp belga király Románia

Az 57-es Mihail Kogălniceanu légi bázison fogadta pénteken Klaus Iohannis államfő Fülöp belga királyt.

Hirdetés
Hirdetés

A két államfő találkozik a Konstanca megyei bázison állomásozó katonákkal, a hivatalos megbeszélések során pedig a két ország közötti együttműködésről, az ukrajnai helyzetről és annak következményeiről lesz szó.

Tárgyalnak továbbá az ukrajnai menekültek és otthon maradottak megsegítésének lehetőségeiről, valamint a menekülthullám és energiaválság miatt nehéz helyzetbe került Moldovai Köztársaság támogatásáról is – közölte az Államelnöki Hivatal.

Iohannis: a NATO képes minden fenyegetéssel megbirkózni

A NATO képes minden jelenlegi és jövőbeli fenyegetéssel megbirkózni – jelentette ki pénteken Klaus Iohannis államfő pénteken, Fülöp belga király romániai látogatásakor.

Iohannis és a belga király találkozott az 57-es Mihail Kogălniceanu bázison állomásozó katonákkal, akiknek azt mondta, jelenlétük a szövetségesek közös biztonságának erősítésére irányuló szándékot fejezi ki. “Teljes mértékben bízunk Önökben, és abban, hogy a szövetség képes minden jelenlegi és jövőbeli fenyegetéssel megbirkózni!” – jelentette ki a román államfő.

Klaus Iohannis köszönetet mondott a belga katonáknak a NATO romániai jelenlétéhez való jelentős hozzájárulásukért.

“Együtt erősebbek és hatékonyabbak vagyunk az euroatlanti térség biztonságának megszilárdításáért és állampolgáraink biztonságáért tett erőfeszítésekinkben” – mondta Iohannis.

Fülöp belga király: Ukrajna a háború lezárulta után is számíthat a Nyugat támogatására

Ukrajna a háború lezárulta után is számíthat a Nyugat támogatására – jelentette ki Fülöp belga király pénteken a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légi bázison, ahol Klaus Iohannis államfő fogadta.

A belga király azt mondta, egyszerre tölti el düh, büszkeség és remény. Azért érez dühöt, mert egy szuverén nemzetet minden nemzetközi jogszabályt megsértő “brutális támadás” ért, az Ukrajna ellen indított orosz agresszió visszahozta a háborút Európába. Büszkeséggel tölti el azonban, hogy az európai országok összefogtak e “barbár tettek és visszaélések” láttán, az Európai Unió elítélte az agressziót, szankciókat vezetett be, és a NATO is gyorsan reagált, újabb csapatokat vezényelt a keleti szárnyra.

Fülöp belga király támogatásáról biztosította a Mihail Kogălniceanu légi bázison levő, hét NATO-tagállamot képviselő katonákat, reményét fejezve ki, hogy hamarosan véget ér a háború, és elkezdődhet Ukrajna újjáépítése.

“A Nyugat támogatása nem fog véget érni a fegyverropogás megszűntével. Győzedelmeskedni fognak az értékeink: a demokrácia, a szabadság, a szolidaritás és az emberi jogok tisztelete” – fogalmazott. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük