Felhívás!

Románia valamivel több mint felét használta fel az eddig beszerzett 17,5 millió vakcinának

Románia valamivel több mint felét használta fel az eddig beszerzett 17,5 millió vakcinának Románia

Románia valamivel több mint felét használta fel az Európai Unió közvetítésével eddig beszerzett 17,5 millió adag koronavírus elleni oltásnak, több mint 550 ezret az EU-n kívüli szomszédainak (elsősorban Moldovának) adományozott, 1,17 millió dózist pedig eladott Dániának – tudta meg az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV) a Hotnews.ro hírportál.

A hétfőn közölt részletes adatsor szerint Románia eddig csaknem 17 millió 550 ezer adagot kapott meg az EU által jóváhagyott négyféle oltóanyagból, amiből 9 millió 220 ezret adtak be.

A legtöbb – 7 millió 275 ezer (a beszerzett mennyiség 63 százaléka) – a Pfizer által gyártott vakcinából fogyott. A Modernából 723 ezer adagot (45 százalék) adtak be, az AstraZenecából 846 ezret (25 százalék), az egydózisú Johson&Johnsonból pedig 376 ezret (38 százalék).

Románia több mint 400 ezer adag AstraZeneca vakcinát Moldovának, 100 ezret Ukrajnának, 50 ezret Szerbiának adományozott, egy múlt heti kormánydöntés értelmében pedig 100 ezer dózist pedig a közeljövőben fog humanitárius segélyként Vietnamba küldeni.

A Hotnews azt is megtudta, hogy 47 ezer AstraZeneaca vakcinának július végén, csaknem másfél millió adagnak pedig augusztus végén lejár a szavatossági ideje.

Romániában hétfő estig 4 millió 886 ezer ember (a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,9 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, 4 millió 729 ezer ember (27,9 százalék) beoltottsága pedig teljes.

A Hotnews felidézte: a kormány eredeti célkitűzéseiben az szerepelt, hogy június elsejéig ötmillió, augusztus végéig pedig tízmillió lakost immunizáljanak Romániában, az oltási hajlandóság csökkenése miatt az újonnan beoltottak száma napi tízezer alá esett az utóbbi hónapban.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások