Felhívás!

Románia köteles lesz elektronikus személyi igazolványokat kibocsátani jövő év augusztusától

Románia köteles lesz elektronikus személyi igazolványokat kibocsátani jövő év augusztusától Románia

2020 augusztusától kezdődően Románia köteles lesz elektronikus személyazonossági igazolványokat kibocsátani, a belügyminisztérium pedig jövő héten közvitára bocsátja az okmány bevezetését célzó kormányrendelet-tervezetet, jelentette be Marcel Vela belügyi tárcavezető.

Az Európai Unió 2019 júliusában elfogadott rendelete értelmében Romániának is fel kell zárkóznia az uniós törvényekhez ezen a téren.

“Ez azt jelenti, hogy gyorsan meg kell tennünk a jogalkotási és műszaki lépéseket. Az elektronikus személyi igazolvánnyal a román állampolgároknak egyszerűbbé válik az utazás az Európai Unió területén” – jelentette ki Vela a tárca székhelyén tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Az új igazolvány lehetővé fogja tenni a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgároknak, hogy romániai lakcím hiányában is megkapják a személyit. Emellett az elektronikus személyi leegyszerűsíti az ügyintézést belföldön és az interakciót a külföldi hatóságokkal, mutatott rá a miniszter.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új igazolvány, a beültetett chipen keresztül, lehetővé teszi a tulajdonos számára az egészségügyi biztosítás informatikai platformon való hitelesítést.

Azok számára, akik valamilyen okból nem akarnak elektronikus személyazonossági igazolványt, továbbra is ki lehet állítani a jelenlegi egyszerű igazolványt, mondta a miniszter. Figyelmeztetett azonban, hogy a régi típusú személyivel jövő évtől nem lehet már átlépni az országhatárt, azaz útlevél helyett használni.

A belügyminisztérium jövő kedden közvitát szervez a tervezetről; módosító javaslatokat keddig várnak, szögezte még le Marcel Vela.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.