A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Románia, a gyarmat

A 888.hu is felfigyelt Ilie Șerbănescu Jelenlegi gyarmatosítás és gyarmata, Románia című könyvére, illetve a kiadványra alapozó jegyzetre. A gazdasági elemző a romanialibera.ro-n fogalmazott meg fölöttébb érdekes gondolatokat, többek között felveti az ország esetleges feldarabolásának a gondolatát is.

A szerző – az iszonyatos belpolitikai megosztottság és a Közép- és Kelet-Európa térségében érdekekkel rendelkező külső hatalmak közötti soha nem látott méreteket öltő összecsapások közepette – felveti Románia esetleges feldarabolásának felkavaró kérdését. A könyv végén pedig azt feszegeti: vajon Romániát a NATO megvédi-e egy esetleges feldarabolástól?
Ilie Șerbănescu kifejti, Romániának száz év alatt sem sikerült felépítenie egy önálló gazdaságot. Az országnak az utóbbi 15 évben – bármiféle katonai megszállás nélkül – sikerült gyakorlatilag gazdaság nélkül maradnia. A „nemzetgazdaság” néven emlegetett román ipar ugyanis nem más, mint egy satnya cipőjavító műhely a külföldi gyárhoz képest, melynek Románia területe csak a telephelye anélkül, hogy bármilyen komoly haszna lenne belőle. Hiszen minálunk a stratégiai ágazatok, mint a bankszektor, az energetika, a telekommunikáció és a mezőgazdaság, mind-mind külföldi tulajdonban vannak.
„Mindebből egyenesen következik, hogy Románia egy kollektív gyarmatosítás terméke, melyet az EU által meghonosított központ-periféria rendszer vezetett be a történelembe. (…) A dolgok egyszerűbbek és világosabbak lennének, ha egyetlen gyarmatosító hatalomé lenne Románia gazdasági vagyona. A szóban forgó gyarmatosító hatalom kifacsarná Romániát, mint valami citromot, de megóvná attól, hogy mások is facsarják, hiszen a magántulajdonaként kezelné. De mivel darabocskáiban egyszerre többek tulajdona, testvériesen szaggatják szét mindannyian!” – írja az elemző. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 9., 7:53
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Most mar keso ezen sirankozni.Romania,ebben a formaban ahogyan ma letezik,tulajdonkeppen soha nem letezett.Ez a mai Romania egy mestersegesen letrehozott allam.Letezeset a kulfoldi nagyhatalmaknak koszonheti,melyek letrehoztak a mai Romaniat a Trianon-i diktatum utan.