Felhívás!

Románia a beszerzett vakcinák alig több mint felét használta fel

Románia a beszerzett vakcinák alig több mint felét használta fel Románia

Románia az Európai Unió közvetítésével a koronavírus ellen beszerzett vakcinák alig több mint felét tudta csak felhasználni, a rendelkezésére álló oltóanyag jelentős részét értékesítette, illetve adományként adta tovább, csaknem egymillió dózisnak pedig lejárt a szavatossága – közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál.

Az immunizációt koordináló országos bizottságtól (CNCAV) származó adatok szerint az oltási kampány első évében 28 millió 650 ezer adag vakcina érkezett Romániába, ebből 16 milliót adtak be, 4 millió 700 ezer van még készleten. A legtöbb (12 millió 150 ezer) a Pfizer oltóanyagából fogyott, a Moderna vakcinájából 960 ezer, az AstraZenecáéból 852 ezer, a Johnson&Johnsonéból pedig – amely egydózisú – 1 millió 950 ezer.

A raktárakban felhalmozott vakcinafeleslegből Bukarestnek 3,5 millió adag Pfizert és Modernát sikerült eladnia Dániának, Dél-Koreának és Németországnak, 2,2 millió adag vakcinát pedig humanitárius segélyként adott tovább Moldovának, Szerbiának, Tunéziának, Egyiptomnak, Vietnámnak, Argentínának és Dél-Koreának.

A szavatosság lejárása miatt használhatatlanná vált 912 ezer adag oltás, illetve az adományként tovább adott vakcinák több mint kétharmada AstraZeneca volt. Romániában nem sokkal az oltóanyag engedélyezése után megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina iránt, miután több európai ország felfüggesztette vagy korlátozta használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt.

Az Adevărul hírportál korábban arról írt, hogy Romániának lakosságarányosan 56 millió adag vakcina járt 2021-ben az Európai Bizottság által leszerződött oltóanyagból, vagyis duplája annak a mennyiségnek, amit meg is vásárolt.

Romániában eddig 7 millió 994 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság 47,2 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, 2 millió 152 ezren pedig az emlékeztető oltást is kérték. Bár az országban meredeken emelkedik a járványgörbe, az immunizációs hajlandóság messze elmarad az előző év átlagától: jelenleg naponta mintegy 7000-rel emelkedik a beoltottak száma, a harmadik oltásra jelentkezőké pedig ennek kétszeresére tehető.

Pár nap múlva érkezik az országba az első szállítmány az 5-11 év közöttieknek szánt vakcinából

Január 21-e és 25-e között érkezik meg Romániába az első szállítmány az 5 és 11 év közötti gyerekeknek szánt koronavírus elleni vakcinából – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Első körben 114 ezer dózist osztanak ki az oltóközpontoknak ennek a korosztálynak a beoltására.

A RoVaccinare platform múlt csütörtöki közlése szerint az immunizálás az 5-11 évesek esetében is a kijelölt oltóközpontokban és a családorvosi rendelőkben történik.

Ez a korosztály kisebb dózist kap a Pfizer oltóanyagából, mint a 12 éven felüliek (10 mikrogrammot, míg a 12 év fölöttieknél 30 mikrogramm az adag), de a többi korcsoporthoz hasonlóan ők is két dózisban, 21 nap különbséggel kapják meg a vakcinát – tájékoztatott a minisztérium.

Az 5-11 éves gyermekeknél a szívizomgyulladás kockázata rendkívül alacsony, jóval alacsonyabb, mint a 12-17 éveseknél. Az Egyesült Államokban 8,7 millió adag oltás beadása után mindössze 12 szívizom-gyulladásos esetet regisztráltak – emlékeztetett közleményében a tárca.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások