Felhívás!

Román katonák csatlakoztak a Szlovéniában pusztító erdőtűz oltásához

Román katonák csatlakoztak a Szlovéniában pusztító erdőtűz oltásához Románia

A román légierő két C-27 J Spartan repülőgépe csatlakozott a szlovéniai Kostanjevica na Krasu település közelében kitört erdőtüzek oltásához.

A két gép összesen tízezer liter vizet dobott le a tűzvész sújtotta területre.

A román védelmi minisztérium a Facebookon közölte, hogy a küldetésben mintegy harminc román katona vesz részt – pilóták, irányítók, kisegítő személyzet és a katasztrófavédelem egy tisztje, aki a szlovén hatóságokkal tartja a kapcsolatot.

A szlovén hatóságok az európai polgári védelmi mechanizmuson keresztül kértek nemzetközi segítséget, erre reagált Románia.

A külügyminisztérium szombaton figyelmeztette a Szlovén Köztársaságban tartózkodó, átutazó vagy oda utazni szándékozó román állampolgárokat, hogy a Kras régióban a hőséghullám következtében keletkezett tüzek komoly veszélyt jelentenek.

A Magyar Honvédség is segít

A Magyar Honvédség is segít Szlovéniának – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közzétett bejegyzéséből, amelyen a történetének legnagyobb tűzvészével küzdő Szlovénia megsegítésére induló helikopter látható.

Európa-szerte szörnyű tüzek pusztítanak, a szomszédos Szlovéniának is kijutott sajnos a bajból – írta a fotókhoz a tárcavezető a közösségi oldalán. Hozzátette: büszkék vagyunk a Magyar Honvédség helikopteres egységére, akik segítettek szlovén bajtársaiknak a pusztítás megállítása érdekében.

Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Twitteren keresztül mondott köszönetet az országát segítőknek, így Magyarországnak is. A szlovén tárcavezető köszönetét fejezte ki Ausztriának, Horvátországnak, Magyarországnak, Olaszországnak, Romániának, Szerbiának és Szlovákiának a szolidaritásukért.

A honvédelmi tárca kettő légi tűzoltásra alkalmas Mi-17 típusú helikoptert küldött Szlovéniába 13 fős személyzettel. A művelet koordinációját a szlovén Védelmi és magyar Honvédelmi Minisztérium közvetlenül intézi.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.