Felhívás!

Román centenárium

Román centenárium Románia

A Magyarok Romániában – száz év története című dokumentumfilm-sorozat első részével indította el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a www.ezer100.ro (1000 év Erdélyben, 100 év Romániában) honlapot, amelynek célja bemutatni, mivel gazdagította az erdélyi magyarság az elmúlt évszázadban Romániát.

Az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában jelmondatra utaló weboldal indulásáról szombati kiadásában számolt be az RMDSZ hírlevele.
„2018-ban Románia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli. Nekünk, erdélyi magyaroknak pedig a kisebbségi lét 100. éve. Lehetőségünk nyílik elmondani a román közösségnek, hogy nélkülünk ma kevesebb lenne ez az ország. Hogy itt vagyunk, nem készülünk elmenni innen, itt tervezünk jövőt. Ezt az országot akarjuk jobbá tenni, közösen. Nem elvenni, hanem hozzátenni akarunk Romániához, úgy, ahogyan az elmúlt száz évben is ezt tettük” – olvasható a honlap bemutatkozó oldalán.
A hírlevél szerint az RMDSZ azért hozta létre a weboldalt, hogy a centenáriumi év apropóján szervezett programjait népszerűsítse. „A mi célunk a centenáriumi évben, hogy az erdélyi magyarok jobban megismerjék saját múltjukat, hogy reflektorfénybe helyezzük értékeinket, amelyekkel az elmúlt száz évben gazdagítottuk Romániát, és amelyek arra is rámutatnak, hogy értékteremtő közösség, nem pedig veszélyforrás az erdélyi magyar közösség Romániában. Azt szeretnénk, hogy az új nemzedék is tisztában legyen azzal, amit az elmúlt száz évben a magyarok hozzátettek ehhez az országhoz, hogy a többség és kisebbség új nemzedékeit ne a párhuzamos történelmek közötti szakadék válassza el, hanem a közös jövő építése kösse össze” – idézte az RMDSZ hírlevele Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt.
A honlap alapját jelentő programok sorából július 12-én, teltház előtt mutatták be a kolozsvári Bánffy-palotában a Magyarok Romániában – száz év története című, kilenc részes dokumentumfilm-sorozat első részét, amely az első világháború kitörésétől a Trianonig vezető útról szól – emlékeztet a hírlevél.
A dokumentumfilm első része megtekinthető a www.ezer100.ro honlapon.
Az RMDSZ egyébbel is készül: a centenáriumi évben Erdély hat településére egy tíz részből álló történelmi előadássorozatot és három tudományos konferenciát szerveznek, emellett egy, az elmúlt száz évet felölelő történelmi kronológiát készítenek, amelyet román nyelven is kiadnak.
Azt hozzá kell tennünk, hogy a román állam nem épp a legbarátságosabban viszonyul az évfordulón a magyarsághoz: visszaállamosítások zajlanak, iskolák léte kerül veszélybe és embereket börtönöznek be, így lehet, hogy nagy szükség lesz arra, hogy a többség emlékezzen arra: az országban kisebbségek is élnek, akiknek a jogaik nem állnak éppen a legfényesebben. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. július 16., 8:56
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Jobb lenne Lucian Boia történész 2 napja elhangzott beszédét újra és újra értelmezni, meghallgatni! Ez a digi 24 en volt 21-21.45? között talán! Az úriember keményen odadörgölt a fajtáinak!