Felhívás!

Robbanás történt a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinátnál

Robbanás történt a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinátnál Románia

Robbanás történt a szerdára virradó éjszaka a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinátnál.

A robbanást tűz követte, az incidensben egy 50 év körüli személy megsérült, felső végtagtörést szenvedett.

Az éjjel 1 óra körül bekövetkezett robbanást követően a katasztrófavédelem üzenetet küldött a lakosságnak a RO-ALERT rendszeren keresztül, amelyben arról biztosítottak mindenkit, hogy nincsenek problémák, ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

A vállalat később a Facebookon közölte, hogy az egyik ammóniagyártó berendezés beindításakor ütött ki a tűz, amelyet sikerült teljesen eloltani. A berendezést leállították, ammóniaszivárgást nem észleltek – hangsúlyozták.

Az országos katasztrófavédelmi főfelügyelőség (DSU) szerda reggeli tájékoztatása értelmében a berendezést, amelynél felcsaptak a lángok, nyomásmentesítették, a környéket – megelőző jelleggel – továbbra is megfigyelés alatt tartják. Az éjszaka a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter csapatát is kivezényelték a helyszínre. “Ez idáig nem észlelték veszélyes anyag jelenlétét a levegőben” – fogalmazott a DSU, hozzátéve, az országos katasztrófavédelem is szakembereket küld Marosvásárhelyre, akik az IGSU főfelügyelő-helyettesének irányításával fogják felmérni a helyzetet.

Belső vizsgálat indult az Azomureşnél

Belső vizsgálatot indított a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát a szerdára virradó éjszaka történt robbanás nyomán. A vállalat ugyanakkor közölte, hogy mindenben közreműködik az érintett hatóságokkal.

“A vállalat számára elsődleges fontosságú az alkalmazottak és a helyi közösség biztonságának garantálása, és a műszaki incidens kezelésének módja is bizonyította a vészleállítási intézkedések hatékonyságát. Megértjük a helyi közösség aggodalmát, de biztosítunk mindenkit, hogy olyan intézkedések vannak érvényben, amelyek révén bármikor korlátozni lehet az esetleges műszaki incidensek továbbterjedését” – áll a vállalat közleményében, amelyben azt is hangsúlyozzák, hogy a létesítmény betartja az uniós biztonsági előírásokat.

A tájékoztatásban megerősítették, hogy a robbanás a 3-as ammóniagyártó berendezésnél történt, éjjel 1 óra 2 perckor, a beindítás utolsó fázisában. A berendezés kezelői azonnal elkezdték a vészleállítási eljárást, majd az Azomureş alkalmazásában álló, illetve a Maros megyei katasztrófavédelem tűzoltói eloltották a tüzet. Ammóniaszivárgás nem történt, sem az alkalmazottak, sem a lakosság biztonsága nem forgott veszélyben – nyomatékosítják.

A vegyi üzem egyik alkalmazottja megsérült, a robbanás következtében betört ablakok szilánkjai sebesítették meg az alkarján. A férfit kórházba szállították, megfelelő ellátásban részesült, és már kiengedték a kórházból – közölte a vállalat.

Nem nőtt a levegő ammóniatartalma a kombinát környékén

Marosvásárhelyen a levegő ammóniatartalma jóval a megengedett érték alatt volt éjszaka 1 és reggel 7 óra között – tájékoztat Facebook-oldalán a környezetvédelmi minisztérium.

A szaktárca azt követően közölte az információt, hogy a szerdára virradó éjszaka robbanás történt a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát 3-as ammóniagyártó berendezésénél.

A minisztérium tájékoztatása értelmében az incidens után azonnal kiszálltak a helyszínre a környezetvédelmi ügynökség és a környezetvédelmi őrség képviselői. A szakemberek mobil mérőegységeikkel folyamatosan mérték a levegő ammóniatartalmát, és 1 és 7 óra között jóval a megengedett szint alatti értékeket jegyeztek.

Ugyanakkor a mérőállomások adatai szerint sem a nitrogén-dioxid, sem a kén-dioxid, sem a szálló por koncentrációja nem haladta meg a 2011/104-es törvény által megszabott értékeket – áll még a tárca közleményében.

Széles körű kivizsgálást szorgalmaz Tánczos Barna

Széles körű kivizsgálást szorgalmaz Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az ország minden, a marosvásárhelyi vegyipari kombináthoz hasonló termelőegységében.

A tárcavezető az Azomureş egyik ammóniarészlegén szerdára virradóra történt robbanás kapcsán beszélt erről.

“Az elmúlt egy hétben ez a harmadik tűzeset, éppen ezért egy alapos kivizsgálásra van szükség, ahol a Környezetvédelmi Őrség, a Kazánok, Magas Nyomású Tartályok és Emelőszerkezetek Állami Felügyelete (ISCIR) és az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség közösen végez egy országos ellenőrzést minden ilyen jellegű helyen annak érdekében, hogy azonosítsuk a potenciális veszélyforrásokat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő technikákat alkalmazzák és betartják a hatályos törvényeket” – fogalmazott Tánczos.

Korábban a környezetvédelmi minisztérium közölte, a marosvásárhelyi kombinát berendezését, amelynél a robbanás történt, az előírások szerint leállították, és a mérések alapján nincs ammóniaszivárgás.

A keddről szerdára virradó éjszaka robbanás történt, majd tűz ütött ki a marosvásárhelyi vegyipari kombinát 3-as számú ammóniagyártó berendezésének beindításakor. A vállalat belső vizsgálatot indított az incidens nyomán és közölte, mindenben együttműködik az illetékes hatóságokkal.

“A vállalat számára elsődleges fontosságú az alkalmazottak és a helyi közösség biztonságának garantálása, és a műszaki incidens kezelésének módja is bizonyította a vészleállítási intézkedések hatékonyságát. Megértjük a helyi közösség aggodalmát, de biztosítunk mindenkit, hogy olyan intézkedések vannak érvényben, amelyek révén bármikor korlátozni lehet az esetleges műszaki incidensek továbbterjedését” – áll a vállalat közleményében, amelyben azt is hangsúlyozzák, hogy a létesítmény betartja az uniós biztonsági előírásokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 7., 16:27
    ÉRTÉKELÉS: 3

    ÓhooÓÓÓ, sok évvel ezelőtt, a helyi vegyipari liceum tanulói, semmi egyenruha nélkül festettek csővexetékeket, amilyen festék volt egy-egy szakasz végén. Egy társam csak elhagyott, letett és maradékfesték dobozokból festett. Vigyorogta, ha rajtakapják, nagy buli lesz. Csakhogy ő egy katuját sem írt alá. Ottlétünk alatt senki nem tisztázta, hogy a hatszínű tarka cső mettől meddig tart és kik által?! Gondolom, hogy ez is egy többszörösen kicserélésre ítélt cső lehetett, amelyet takarékosságból soha senki nem kísért végig. Ne légy atomfizikus, de ismerd meg a munkapadod! A fotokombinát sem teljesen ép szülők gyermeke.