Felhívás!

RMDSZ-kongresszus: Kelemen Hunor szerint a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező elv

RMDSZ-kongresszus: Kelemen Hunor szerint a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező elv Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti kormányzati munka során sem szabad megfeledkeznie a közösségépítésről és arról, hogy a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező elv – hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.

Kongresszusi beszámolójában úgy értékelte: az RMDSZ-nek sikerült partneri együttműködést kialakítania az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal és a magyar kormánnyal, és továbbra is szövetségként kell folytatnia a politizálást ahhoz, hogy a romániai magyaroknak a jövőben is legyen politikai képviseletük.

Az RMDSZ élére tíz éve megválasztott Kelemen Hunor megerősítette: az RMDSZ továbbra is az erdélyi magyar “pragmatikus transzilvanista” értékrendet követi, egy olyan sokszínű szervezet, amelyben külön-külön bárki lehet baloldali, jobboldali vagy centrista, együtt azonban mindannyian erdélyi magyar transzilvanisták. A célja az, hogy az erdélyi magyarság értékeit és életformáját megőrizve erős magyar közösségként maradjon meg szülőföldjén: az RMDSZ – az új idők kihívásaihoz igazodva – ehhez akarja megteremteni mindazt, amire a közösségnek szüksége van.

Az előző kongresszus óta eltelt két év választásait felidézve Kelemen Hunor megállapította: az RMDSZ erősítette önkormányzati jelenlétét, megőrizte európai parlamenti képviseletét és – a 2007-ben megalapozott magyar összefogás továbbvitelével – politikai súlyát a bukaresti parlamentben. A megszerzett bizalom alapján az RMDSZ – a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az USR-PLUS szövetséggel közösen – hat év után ismét vállalta a kormányzati szerepet és felelősséget.

Hozzátette: az RMDSZ hosszú távra tervezett, megteremtette a következő évek nagy közberuházásainak, a közösségek felzárkóztatásának költségvetési és jogi feltételeit, és folytatni akarja a megkezdett munkát.

A kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus szerint a jelenlegi kormányválságra a legjobb megoldás a koalíció helyreállítása. Kelemen Hunor szerint a két román párt között kirobbant és elmérgesedett vita lezárásával a PNL és USR-PLUS tisztújító kongresszusa után lehet próbálkozni, addig pedig elsősorban arra van szükség, hogy a felek ne mélyítsék el a válságot.

Kifejtette: a koalíciós pártoknak távlati választási taktikák helyett választóik valós igényeire kell figyelniük. Példaként említette, hogy az embereket biztosan nem a kétfordulós polgármester-választás érdekli, viszont nagy szükségük van a családtámogatási és gyereknevelési rendszer megújulására. A kongresszus mottójául választott Szívügyünk a család jelmondatra utalva rámutatott: az RMDSZ december végéig részletes, első fázisban tíz évre szóló családpolitikai intézkedéscsomagot terjeszt kormányzati partnerei elé.

“Szívügyünk a család, és számunkra ez nem ideológiai kérdés és nem is pusztán egy súlyos demográfiai probléma orvoslására adott válasz. Ennél sokkal többről van szó. Ez a közösség jövőjének a létkérdése. Ez a nemzetpolitika alapja” – mondta az RMDSZ elnöke kongresszusi beszámolójában.

A kongresszuson nem lesz tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete megvitatja a szövetségi elnök beszámolóját, valamint módosítja az alapszabályát. A kongresszus keretében az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi romániai népszámlálásról rendeznek tematikus beszélgetéseket.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 18., 10:13
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Ki kellene már lépni ebből a kormanybol, míg még maradt egy kicsi becsület, nem a magyarságot képviselik a saját érdekeiket, annyira szimpatikusak lettek, lehet egy következő választáson meg a parlamenti küszöböt se erik el, én nem szavazok többé rájuk , a jelenlegi kormánnyal az országot csődbe vitték!!