Felhívás!

RMDSZ: az ortodox húsvétra tett engedmények lenullázzák a szigorító intézkedések hatását

RMDSZ: az ortodox húsvétra tett engedmények lenullázzák a szigorító intézkedések hatását Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontja szerint a belügyminiszter az ortodox húsvétra tett engedményekkel lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A szövetség arra kéri a miniszterelnököt, hogy utasítsa el a belügyminiszter által bejelentett engedményeket.

A szövetség szerdán reggel reagált Marcel Vela belügyminiszter kedd esti bejelentésére, mely szerint a belügyminisztérium és a román ortodox egyház megállapodása értelmében a koronavírus-járvány kijárási korlátozásai közepette belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával.

Az RMDSZ szerint Marcel Vela semmibe veszi az államfő által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot.

“A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal visszavetné. Ez azt jelenti, hogy a szükségállapot tovább tarthat, a megszorító intézkedések tovább maradnak érvényben, és csak később lehet újraindítani a gazdasági tevékenységet” – áll a dokumentumban.

Az RMDSZ azt is felrótta, hogy az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívőkkel szemben. Ezt különösen bántónak tartotta akkor, amikor – álláspontja szerint – a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie.

“A miniszterelnöktől azt várjuk, hogy ne megerősítse a megállapodást, hanem utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására. Mert semmi sem indokol egy ilyen döntést egy hónappal a szükségállapot elrendelése után, annak újabb hónappal való meghosszabbításának pillanatában” – fogalmaz az RMDSZ állásfoglalása.

Az RMDSZ áldott húsvétot kívánt az ortodox vallásúaknak, és reményét fejezte ki, hogy maguk és családjuk, de az egész ország lakosságának érdekében is figyelembe veszik, hogy a járványhelyzet csúcsa csak ezután következik, a korlátozások enyhítésével pedig csak súlyosbítanak a helyzeten. Arra kérte őket, hogy ünnepeljenek otthon.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások