Felhívás!

FRISSÍTVE: Részleges kijárási tilalmat rendelnek el Romániában, lezárják a határokat a külföldiek előtt

FRISSÍTVE: Részleges kijárási tilalmat rendelnek el Romániában, lezárják a határokat a külföldiek előtt Románia

Újabb szigorításokat jelentett be szombat este Marcel Vela belügyminiszter a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Az intézkedések március 22-én, vasárnap 22 órától lépnek életbe. FRISSÍTÉS: Az éjszakai kijáráshoz szükséges űrlapokat honlapunkról is letöltheti!

Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy este 10 és reggel 6 óra között csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat a polgárok:

 • munkaügyben, beleértve az otthonról a munkahelyre való eljutást, amennyiben a munkavégzés elengedhetetlen, nem halasztható el és nem végezhető otthonról
 • bevásárlás céljával, az emberek és háziállatok alapvető szükségleteinek biztosítása érdekében, illetve a munkához szükséges eszközök beszerzése érdekében
 • orvosi ellátás igénybevétele érdekében, ha az halaszthatatlan és nem végezhető el távolról
 • indokolt esetekben: gyermek ellátása/kísérete, idős, beteg vagy fogyatékkal élő hozzátartozók ellátása, családtag elhalálozása esetén
 • rövid kijárások a lakás közelében egyéni sport tevékenység, illetve a háziállatok szükségleteinek biztosítása érdekében

A munkavégzés érdekében történő lakáselhagyás igazolására az állampolgároknak – az illetések hatóságok kérésére – fel kell mutatniuk a munkahelyi igazolványukat, a munkáltató által kiállított igazolást vagy egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot. Személyes ügyben történő lakáselhagyás esetén csupán a saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra van szükség.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a személy nevét, születési dátumát, lakcímét, munkahelyének címét, a lakáselhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.

A nyomtatványok INNEN tölthetők le!

Reggel 6 és este 10 között is csak a fent említett esetekben ajánlott a lakás elhagyása.

További intézkedések:

 • Felfüggesztik időlegesen a fogorvosi rendelők tevékenységét. Kivételt képeznek a sürgősségi beavatkozások.
 • Felfüggesztik a bevásárlóközpontokban (mall-okban) működő üzletek tevékenységét. Kivételt képeznek az élelmiszereket, állateledelt árusító egységek, a gyógyszertárak, illetve a ruhatisztító szolgáltatásokat nyújtó egységek.
 • A közterületeken való tartózkodás során el kell kerülni a 3 főnél nagyobb csoportok alkotását, ha az illetők nem egy háztartásban élnek.
 • Lezárják a határokat a külföldi állampolgárok előtt, kivételt képeznek a kijelölt közlekedési folyosókon áthaladó személyek, a szomszédos országokkal kötött kétoldalú megegyezések alapján.
 • A bűnvádi eljárás és a pénzbírság mellett a házi elkülönítésben levő, lakásukat elhagyó személyek újabb 14 napos, ezúttal intézményes karanténba helyezik, őrizet alatt.
 • A helyi hatóságoknak nyilvántartásba kell venniük a 65 évnél idősebb, hozzátartozókkal nem rendelkező személyeket, és biztosítaniuk kell az ellátásukat.
 • A templomi misék és istentiszteletek csak a hívek részvétele nélkül tarthatók meg, a szertartások televízióban vagy online közvetíthetők.
 • A keresztelőket, esküvőket, temetéseket legfeljebb nyolc személy részvételével lehet megtartani.

Maradjanak otthonaikban; korlátozzák a találkozásokat, tartsák be a szabályokat!

Marcel Vela belügyminiszter felhívást intézett a lakossághoz, hogy tartsák be a központi hatóságok által hozott szabályokat, tekintve, hogy a koronavírus-pandémia az elmúlt évek egyik legnagyobb válsághelyzetét jelenti Románia számára.

“Az elmúlt évek legnagyobb válsághelyzetével állunk szemben. De a megoldás nálunk van. Erősnek kell lennünk. A szeretteinktől való távolmaradás fájdalmas, de elvesztésük még tragikusabb lenne. Maradjanak otthonaikban! Korlátozzák találkozásaikat, és tartsák be a szabályokat. A kormány, az illetékesek prioritása a román állampolgárok élete. Együtt átvészeltünk háborúkat, földrengéseket, diktatúrát. Most is át fogjuk vészelni a helyzetet, ha összefogunk” – üzente a belügyminiszter.

Arafat: az ajánlásokat tekintsék úgy, mintha kötelezőek volnának

A megelőzés a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze, jelentette ki Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Arafat hozzátette: a szombat este kiadott katonai rendeletbe foglalt ajánlásokat a lakosságnak úgy kell tekintenie, mintha kötelezőek volnának.

A katasztrófavédelem vezetője elmondta: szombaton a jó idő arra késztette az embereket, hogy kimenjenek a szabadba, piknikezzenek, sétáljanak, ezért a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a lakosságot az ezzel járó veszélyre.

“Muszáj volt kiadnunk egy RO-Alert figyelmeztetést, hogy emlékeztessük az embereket a helyzetre; nincs ugyan krízishelyzet, de a megelőzés a betegség elleni védekezés legjobb módja. Arra kérünk mindenkit, hogy annak ellenére, hogy a nappali időszakra ajánlásokat fogalmazunk meg a ma kiadott katonai rendeletben, tekintsék úgy, mintha azok kötelezőek volnának. Viselkedjenek felelősségteljesen, a saját és a családjuk védelmében. Tartsák be a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat. Kerüljék otthonuk indokolatlan elhagyását, és tartsák be a hatóságok utasításait” – mondta Arafat szombaton este.

(Hírmondó/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások