Felhívás!

Rengeteg pénzt költ az állam speciális nyugdíjakra

Rengeteg pénzt költ az állam speciális nyugdíjakra Románia
Tizenkilenc százalékkal nőttek az idei év első felében tavalyhoz képest a speciális nyugdíjakra fordított kiadások, amelyek elérték a 3,86 milliárd lejt – tájékoztat az Economica.net. Ez év júniusában több 148 ezer személy kapott a rendes, öregségi nyugdíján kívül speciális juttatást.
 
Speciális nyugdíjat a parlamenti képviselők, a bírák, a pilóták, a diplomaták, az írnokok, a katonák, a SRI hivatalnokai kapnak többek között. A különnyugdíjak nagy részét a központi költségvetésből fedezik.
 
A pilóták, a parlamenti képviselők, az írnokok például az utolsó munkaévükben kapott bruttó jövedelmük 80 százalékát kapják külön juttatásként az Economica.net tájékoztatása szerint. A diplomaták, a bírák és a konzulok esetében ez az utolsó alapfizetésük és a különböző pótlékok 80 százalékát jelenti.
 
A belügyből, a védelmi minisztériumból és a SRI-ből nyugdíjba vonuló hivatalnokok különnyugdíjára idén 29 százalékkal, 8 százalékkal, illetve 14 százalékkal fordít többet az állam, mint tavaly.
 
Több törvénykezdeményezés is megszüntette volna ezeket a juttatásokat, ám a parlament mindannyiszor elutasította a kezdeményezéseket.
 
(Maszol/Economica.net)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.