Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Rengeteg az elhízott vagy túlsúlyos ember Romániában

Rengeteg az elhízott vagy túlsúlyos ember Romániában Románia

Egy egészségügyi szűrés keretében megvizsgált emberek több mint 70%-a elhízott vagy túlsúlyos volt, és a vizsgáltak 77%-ának magas volt a koleszterinszintje, ami a szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezője.

Az “Egészség hozzád jön” elnevezésű kampány a Romániai Krónikus Betegek Szövetségének projektje, amely a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegségekre összpontosít. A kampány megszervezésében a romániai cukorbetegek szervezetei segítettek. A projekt során idén május és július között 1229 vidéken élő embert vizsgáltak meg Krassó-Szörény, Maros, Iaşi, Dolj, Ialomiţa, Călăraşi és Dâmboviţa megyében – derül ki a szövetség kedden kiadott közleményéből. A szűrésre jelentkezők 75 százaléka 50 éven felüli volt.

Az eredmények fényében háromból több mint két személynek (69%) a normálisnál magasabb volt a vércukorszintje, 55 személyről pedig a kampánynak köszönhetően derült ki, hogy cukorbeteg.

Az ingyenesen elvégzett vizsgálatok a következők voltak: vércukorszint, glikált hemoglobin, koleszterin, vérvizsgálatok (teljes vérkép, lipidprofil, ferritin), EKG. A vizsgálatokon részt vevő személyek kardiovaszkuláris kockázati kérdőívet is kitöltöttek.

A projektben részt vevő orvosok, asszisztensek, orvostanhallgatók, egészségügyi szakképzős diákok nem csupán a vizsgálatokat végezték el, hanem a szív- és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegség ellenőrzés alatt tartásával kapcsolatos felvilágosítást is nyújtottak, szórólapokat osztottak, tanácsokat adtak a táplálkozással és az életmódváltással kapcsolatban, és arra bátorították a jelenlévőket, hogy beszéljenek háziorvosukkal a szűrés során felfedezett egészségügyi problémákról.

Kiderült továbbá, hogy a páciensek 45 százalékánál magas (25%), illetve nagyon magas (20%) a kockázata annak, hogy a következő 10 évben szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki.

Az EKG-vizsgálat 113 embernél mutatott ki szívritmuszavart, 95-nél iszkémiás állapotot, 9-nél pedig a szívkamrák méretének változását.

A megvizsgált személyek több mint felénél mutattak ki megnövekedett koleszterin- és trigliceridszintet, negyedüknél pedig vashiányt.

“A szívbetegeket évek óta nem képviseli semmilyen egyesület, senki sem védi a jogaikat. Ezért úgy döntöttünk, hogy mi, a Romániai Krónikus Betegek Szövetsége támogatjuk a Pro Cardio Szív- és Érrendszeri Betegek Szövetségének létrehozását, hogy ezek a betegek is képviseltessék magukat országos szinten’ – idézi a közlemény a Romániai Krónikus Betegek Szövetségének elnökét, Cezar Irimiát. 

Kétszer akkora a szívroham következtében életüket vesztő emberek aránya, mint Európában

Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében, és háromszor több a szív- és érrendszeri megbetegedés, mint Európában – tájékoztatott kedden Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

Baciu a szív- és érrendszeri betegségekről és 2-es típusú cukorbetegségről tartott kerekasztal-beszélgetésen szólalt fel a parlamentben. Az mondta, minden harmadik romániai lakos halálát valamely szív- és érrendszeri betegség okozza; a szívroham következtében életüket vesztő emberek aránya Romániában kétszer akkora, mint Európában. Ennek megelőzéséhez helyes tájékoztatásra és megfelelő nevelésre van szükség – szögezte le az államtitkár.

Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke arról beszélt, hogy Romániában nőtt a diabéteszesek száma: néhány évvel ezelőtt még körülbelül 800.000 cukorbeteg embert tartottak nyilván az országban, 2022-re ez a szám 1.100.000-re emelkedett.

Adrian Streinu Cercel, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke kijelentette, új egészségügyi törvényre van szükség, mivel a koronavírus-járvány nagy változásokat hozott a rendszerben. A megelőzést kell előtérbe helyezni, ez azonban pénzbe kerül, amelynek kiutalásához jogszabályokra van szükség – hangsúlyozta a szenátor.

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.