Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli kongresszust tart szombaton a PSD, négyen pályáznak az elnöki tisztségre

Rendkívüli kongresszust tart szombaton a PSD, négyen pályáznak az elnöki tisztségre Románia

Rendkívüli kongresszuson választja meg szombaton a Szociáldemokrata Párt (PSD) az alakulat elnökét, ügyvezető elnökét és főtitkárát.

Hirdetés
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága (CExN) pénteken hagyta jóvá a párt elnök-, ügyvezető elnök- és főtitkár-jelöltjeit – közölte a végrehajtó bizottsági ülés végén Viorica Dăncilă ügyvivő elnök.

Dăncilă elmondta, a CExN pénteki ülésén leszögezték a PSD-kongresszus ütemtervét, a statútumon végrehajtandó módosításokat és validálták a jelölteket a három, szavazással eldöntendő tisztségbe.

Azt is közölte, hogy a nagyobbik kormánypárt elnöki tisztségére négy személy pályázik, mind a négyük jelölését jóváhagyta a testület. További két, szintén a PSD-elnöki funkcióra pályázó személy nem teljesítette a jelölési feltételeket, ezért jelölésükről nem is szavazott a CExN.

A négy elnökjelölt: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae és Liviu Pleşoianu.

Ilie Rotaru és Cătălin Stochiţă nem teljesítették a pályázási feltételeket.

Ügyvezető elnöki pozícióra eredetileg négyen jelentkeztek, de pénteken Eugen Teodorovici visszavonta jelölését, így Daniel Suciu, Daniel Florea és Sorin Bota maradt versenyben.

Főtitkári tisztségre Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar és Felix Stroe pályázik, miután Marius Dunca visszalépett.

Viorica Dăncilă pénteken úgy nyilatkozott, hogy a tisztújító kongresszuson egyfordulósak lesznek a választások.

“Az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, mert nem akarom, hogy egy politikai vagy közigazgatási funkció utólagos egyezkedések tárgyát képezze” – mondta a PSD ügyvivő elnöke.

Viorica Dancila a pénteki előkészítő tanácskozást követően határozottan cáfolta azt az ellenzéki sajtóértesülést, miszerint kormánya lemondásának kilátásba helyezésével zsarolná párttársait. Pártelnökké választásának esélyét mindenképpen növeli miniszterelnöki tisztsége, és az is tény, hogy a PSD-t élesen bíráló Klaus Johannis államfő egyértelművé tette: a kormány megbuktatása vagy lemondása esetén nem ad újabb szociáldemokrata politikusnak kormányalakítási megbízást, ha tehát Dăncilă lemondana a miniszterelnöki tisztségről, a PSD búcsút inthet a kormányzásnak és az ezzel járó erőforrásoknak.

Augusztus 11-éig nevesítik a párt államfőjelöltjét

Prioritást képeznek az államelnök-választások a Szociáldemokrata Párt számára – jelentette ki pénteken Viorica Dăncilă.

“Az államfőválasztások prioritást jelentenek számunkra. Ha az európai parlamenti választáson a párt nemtetszését kiváltó eredményt értünk el, ha az EP-választáson azt tapasztalhattuk, hogy nem sikerült elnyernünk a tagok, szimpatizánsok, állampolgárok bizalmát, az azt jelenti, hogy valahol hibáztunk. Nem akarjuk ugyanezeket a hibákat elkövetni az államelnök-választáson’ – nyilatkozta Dăncilă.

Az ügyvivő elnök azt mondta: az államfőjelölti státuszért versengő szociáldemokrata párti jelentkezők népszerűségét közvélemény-kutatásokon fogják felmérni, majd kongresszust hívnak össze a jelölt nevesítésére. Erre a kongresszusra július végén, de legkésőbb augusztus 11-éig sor kerül.

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke szerint PSD kongresszusa után a kormánykoalíciót alkotó két párt vezetőségének beszélnie kell a közös állemelnök-jelöltről.

‘Természetes, hogy minden párt saját stratégiát, saját ütemtervet készít magának. Azt várom, hogy holnap a PSD…nem tudom, hogy szerepel-e ez a kérdés a napirendjükön, mindenesetre a kongresszus után ezt meg kell tárgyalniuk a két párt vezetőinek’ – jelentette ki Tăriceanu arra a kérdésre válaszolva, hogy szóba került-e az ALDE koalíciós partnereivel a közös államfőjelölt kérdése.

Dăncilă szerint növekvőben van a PSD népszerűsége

Növekedni kezdett a Szociáldemokrata Párt népszerűsége, jelentette ki pénteken Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, nagy örömmel tölti el, hogy a PSD népszerűsége nőni kezdett a felmérések szerint. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a tisztújító kongresszus után ez a tendencia felgyorsul.

Azt is kifejtette, olyan személyeket szeretne látni a párt vezető tisztségeiben, akiket a területi PSD-szervezetek zöme támogat, mert ez biztosítja a zökkenőmentes együttműködést.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük