Felhívás!

Jogerősen 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Liviu Dragneát

Jogerősen 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Liviu Dragneát Románia

Jogerősen 3 év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt. FRISSÍTÉS: A rahovai börtönbe szállították Dragneát.

A PSD elnökét a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál elkövetett fiktív alkalmazások ügyében, hivatali visszaélésre való felbujtás vádjával ítélte el a bírói testület.

A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

Liviu Dragneának jelentkeznie kell a rendőrségen, vagy ha ez nem történik meg, a rendőrök lakásáról fogják elszállítani.

A legfelsőbb bíróság hétfői ítéletével fenntartotta az alapfokon született ítéletet. A döntést az öttagú bírói testület négy tagja támogatta, az ötödik különvéleményt fogalmazott meg, azt javasolva, hogy tárgyalják újra az ügyet, mivel szerinte az alapfokú testületnek korrupciós ügyekre szakosodott bírókból kellett volna állnia.

Floarea Alesu, a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság volt vezetőjével szemben szintén fenntartotta a bíróság a 3 év és 7 hónap letöltendő szabadságvesztésre vonatkozó alapfokú ítéletet.

Rodica Miloş, a gyermekjogvédelmi igazgatóság aligazgatója 3 év felfüggesztettet, az ügy többi vádlottja szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügyben a következő ítéletek születtek még:

* Adriana Botorogeanu – 2 év felfüggesztett, 4 év próbaidő;

* Rodica Miloş, a Teleorman megyei DGASPC volt aligazgatója – 3 év felfüggesztett, 5 év próbaidő;

* Ionel Marineci, a gyermek- és családvédelmi központ egyik vezetője – 3 év felfüggesztett, 5 év próbaidő;

* Constantin Claudiu Balaban, az alexandriai gyermek- és családvédelmi központ vezetője – 1 év felfüggesztett közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításért, 3 év próbaidő. A hivatali visszaélés vádja alól felmentették;

* Nicuşor Gheorghe, az igazgatóság adminisztratív, műszaki és beszerzési osztályának egykori vezetője – 3 hónap felfüggesztett közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításért, 2 év próbaidő. A hivatali visszaélés vádja alól felmentették.

Felmentette ugyanakkor a bíróság Valentina Mirela Maricát, a család- és gyermekvédelmi központ egykori vezetőjét, illetve Bombonica Prodanát, Liviu Dragnea volt feleségét, aki a tettek elkövetésekor az említett családvédelmi központ koordinátora volt.

A per polgári részében Liviu Dragnea, Floarea Alesu és Anisa Niculina Stoica 23.445 lejt (ennyi fizetést vett fel jogtalanul Anisa Niculina Stoica), illetve 60.205 lejt (Adriana Botorogeanu jogtalanul felvett fizetésének megfelelő összeget) kell hogy kifizessen kártérítésként.

A 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésről szóló első fokú ítéletet 2018. június 21-én mondta ki legfelsőbb bíróság.

A közokirat-hamisításra való felbujtás vádja alól felmentették a Szociáldemokrata Párt elnökét.

A 3 év 6 hónap szabadságvesztést kiszabó büntetést a bíróság összevonta a referendum-perben kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a felfüggesztett szabadságvesztést pedig letöltendőre módosította, így a végleges ítélet 3 év 6 hónap letöltendő börtön.

Az ügyészség 2013 decemberében kezdett vizsgálódni az ügyben, miután tudomására jutott, hogy a Teleorman megyei DGASPC akkori igazgatója, Floarea Alesu, bizonyos előnyökért cserébe, fenntartja két fiktív alkalmazott, Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica állását, noha az említettek soha semmiféle feladatot nem láttak el a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint Liviu Dragnea, Teleorman megye tanácsának akkori elnöke volt az, aki befolyása révén közbenjárt, hogy Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica megtarthassa állását a Teleorman megyei DGASPC-nál, ahonnan fizetésüket is kapták.

Liviu Dragnea személyében először ítéltek el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre tisztségben lévő házelnököt Romániában. A politikus a per során mindvégig ártatlannak mondta magát, és úgy értékelte: azért vált a DNA “célpontjává”, mert szembeszállt a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből szerveződő “párhuzamos állammal”, amely szerinte politikai tisztogatást végez Romániában a korrupcióellenes harc ürügyén.

FRISSÍTÉS: A rahovai börtönbe szállították Dragneát

Megérkezett a rahovai börtönbe Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, akit hivatali visszaélésre való felbujtás miatt jogerősen három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek hétfőn a fiktív alkalmazások perében.

Dragnea 21 napig karanténban lesz, ez idő alatt különféle orvosi vizsgálatoknak vetik alá, illetve megszabják, hogy milyen tevékenységeken kell részt vennie fogvatartása alatt.

A PSD elnökét a rendőrség autójával szállították lakásáról a rahovai börtönhoz. A jármű érkezésekor a helyszínen összegyűltek kifütyülték, “Tolvaj!”, “Börtönbe veled!” – kiabálták.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 27., 20:53
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Garantáltan megérdemli, de azért a népnek is elég sok jót tett! Bã szesz ku a törpe boKkal elvették a közalkalmazottak fizetését, ez az oltparti muki visszaadta! Ja a magyart sem szapulta mint társai vagy tévedek?! Rosszabbak sokan lesznek!😎

  • User
   Dátum: 2019. május 27., 21:57
   ÉRTÉKELÉS: -6

   Basescut lenézem, de amikor ezt a témát hozzák fel, az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy milyen gazdasági környezetben történtek a fizetéscsökkentések és milyenben a mostani nagy osztogatás. Na meg, hogy mindez csak az állami alkalmazottakra érvényes. Nem sajnálom tőlük a pénzt, sőt, csak dolgozzanak meg érte és legyen fedezet, ne hitelből kelljen állni a fizetéseket.

 • User
  Dátum: 2019. május 28., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Előbb-utóbb mindenki megfizet mindenért…Ingyen csak a különböző termékeket népszerüsitő Tv. reklámok szerint kapható bármi…Ami azonban “elgobolkaztotó”, (számomra) hogy van-e egyáltalán valamire való politikusunk, (bármilyen irányből kőzelítünk is) aki “valamiért” ne kellene fizessen…Én merem remélni, hogy nem csak a “végső” elszámolás alkalmával ..

 • User
  Dátum: 2019. május 28., 12:10
  ÉRTÉKELÉS: 5

  És azoknál az intézményeknél a megyében ahol a munkás akár a 8 óra után is el kell menjen a mezőre,erdőbe, udvarán, házában takarítani a főnöknek mi lesz?! Megvárjuk a következő választásokat?! Olyan is akad ahol a3. generációt is alkalmazta a családjából!😁