Felhívás!

Rareș Bogdan élesen bírálta Ludovic Orbant

Rareș Bogdan élesen bírálta Ludovic Orbant Románia

Élesen bírálja az Aleph News-nek adott interjúban Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő, a Nemzeti Liberális Párt első alelnöke Ludovic Orbant.

Azzal vádolja a pártelnököt, hogy diktatórikus módon vezette az alakulatot, a területi szervezetnek semmiféle beleszólást nem engedett a kormányzásba. Azt mondta, bánja, hogy a parlamenti választások kudarcos eredménye után nem kérte Ludovic Orban lemondását.

Rámutatott az elmúlt 30 évben ő az egyedüli pártelnök, aki a választási kudarc után is tisztségben maradt. Elismerte, azt követően, hogy a kormányalakítási tárgyalásokon Ludovic Orban több fontos minisztériumot is átengedett a koalíciós partner RMDSZ-nek és USR-PLUS-nak, többen is a párt csúcsvezetésének az összehívását szorgalmazták, de a pártelnök ezt megakadályozta.

A televíziós műsorvezetőből lett politikus kijelentette, a párt reformista politikusainak támogatásával újra kell szervezniük a pártot, amelynek jobb megítélést ad Florin Cîțu személye. Állítása szerint ellenkező esetben a Nemzeti Liberális Párt azt kockáztatja, hogy 10-15 százalékpontra süllyed a népszerűsége.

Sighiartău: változásra van szükség a PNL vezetőségében

Változásra van szükség a párt vezetőségében, jelentette ki Robert Sighiartău, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) főtitkára, aki szerint a dolgok nem működtek jól az elmúlt év során, és Ludovic Orban pártelnök ‘elérte saját határait’.

“Úgy gondolom, hogy változtatásra van szükség a PNL csúcsvezetőségében, mivel az elmúlt évben a dolgok nem működtek jól, főként az Orban-kormány idején, amikor az embereket nem szakértelem, hanem lojalitás alapján nevezték ki a különböző – például államtitkári – tisztségekbe (…), sőt, ezeket a kinevezéseket még csak nem is vitatták meg a párt szakbizottságaival vagy az Országos Állandó Bizottsággal”- nyilatkozta a főtitkár az Agerpres hírügynökségnek.

Véleménye szerint több hiba is történt, de ezeket nem vitatták meg a párton belül, azt sem elemezték komolyan a mai napig, hogy a párt miért nem szerepelt jobban a választásokon, figyelembe véve, hogy minden esélye megvolt arra, hogy az első helyre kerüljön a parlamenti választásokon; emiatt új vezetőségre van szüksége a pártnak.

Sighiartău szerint Ludovic Orban, “bár megvannak az érdemei, elérte saját határait”, és “mihelyt elkezdte félreállítani a kormányzási folyamatból az olyan embereket, mint Boc, Bolojan vagy Rareş Bogdan, és kizárólag saját tanácsadóira hallgatva hozta meg a döntéseket”, természetes, hogy megszakadt az, amit a PNL 2017-ben kezdett el felépíteni, amikor úgy döntött, megreformálja és fejlődéshez segíti országot a tapasztalt és sikereket elért helyi vezetők példájára alapozva, akik megfelelő és szakértelemmel rendelkező embereket neveztek ki a helyi közigazgatásokba. “Ez nem így történt a kormányzás elmúlt évében” – nyomatékosította a liberális főtitkár.

Sighiartău egy pártkongresszus összehívását szorgalmazza júniusra, júliusra.

A párton belül létezik egy “reformista csoport”, amely szemléletváltást és a PNL megfiatalítását szeretné. A főtitkár szerint a csoporthoz olyan emberek tartoznak, mint Emil Boc, Ilie Bolojan, Ioan Popa, Romeo Dunca, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Alina Gorghiu, sőt a kormányfő is támogatja a csoport törekvéseit.

A reformista csoport a következő hetekben elő fog állni egy elnökjelölt-javaslattal, mondta még Robert Sighiartău.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.