Felhívás!

Raluca Turcan az ellenzéki pártok közös jelöltje az alsóházi elnöki tisztségre

Raluca Turcan az ellenzéki pártok közös jelöltje az alsóházi elnöki tisztségre Románia

Raluca Turcan személyében közös jelöltje lesz a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) és a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) az alsóházi elnöki tisztségre. Ezt közös sajtóközleményben jelentette be kedden Dan Barna az USR és Eugen Tomac a PMP elnöke, illetve Raluca Turcan, a PNL alsóházi frakcióvezetője.

Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke azt nyilatkozta, hogy a PSD Marcel Ciolacut nevesíti a tisztségre, a javaslatot meg kell erősítenie a párt végrehajtó bizottságának.

Nicuşor Halici, a képviselőház jogi bizottságának elnöke kedden közölte, hogy a testület egyöntetű szavazattal két határozattervezetet fogadott el Liviu Dragnea helyének megüresedéséről, egyik a képviselői, a másik az alsóházi elnöki tisztségére vonatkozik – közölte kedden

A tervezeteket a szerdai plenáris ülés elé terjesztik tudomásulvételre.

A képviselőcsoportok ezt követően javasolhatnak jelölteket az elnöki tisztségre.

A PSD Marcel Ciolacut javasolja

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Marcel Ciolacut javasolja az alsóházi elnöki tisztségre – jelentette ki kedden Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, aki hozzátette: a javaslatot még jóvá kell hagynia a párt végrehajtó bizottságának.

Az ügyvivő elnök elmondta: úgy tartották helyesnek, hogy a PSD képviselőházi csoportja tegyen javaslatot az alsóházi elnöki tisztségre. Az egyetlen javaslat Marcel Ciolacu volt, amelyet az állandó tanács elfogadott, ám a végső döntést a végrehajtó bizottságnak kell meghoznia.

Dăncilă hozzátette: bízik abban, hogy a PSD-nek meg lesz a szükséges szavazatszáma, hogy Ciolacut megválasszák elnöknek, ez ügyben tárgyalni fognak az RMDSZ-szel.

Az RMDSZ Kelemen Hunort jelöli

Az RMDSZ Kelemen Hunor elnököt jelöli a képviselőházi elnöki tisztségre.

A szövetségi elnök kedden úgy nyilatkozott, megvizsgálták a képviselőházi elnöki tisztség megüresedése nyomán előállt helyzetet, és egyöntetűen úgy döntöttek, hogy az RMDSZ is saját jelöltet állít. “Mi kivártunk a döntéssel, láttuk, hogy az ellenzéki pártok nem egyeztek meg, majd úgy határoztunk, hogy a szövetségnek is lesz saját jelöltje a tisztségre” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője, Korodi Attila hozzátette, egyöntetű döntésük értelmében Kelemen Hunor elnököt jelöli az alakulat a képviselőházi elnöki tisztségre. “Ebben a versenyben olyan embereknek kell indulniuk, akiknek kellő tapasztalatuk van intézményvezetés terén, és Kelemen Hunornak van tapasztalata” – nyomatékosította.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.