Felhívás!

Ráhívta a rendőrséget egy külföldi tévéstábra Diana Şoşoacă

Ráhívta a rendőrséget egy külföldi tévéstábra Diana Şoşoacă Románia

Kihívta a rendőrséget pénteken Diana Şoşoacă szenátor egy külföldi televíziós stábnak adott interjú közben, mert konfliktusba került az újságírókkal a nekiszegezett a kérdések miatt – értesült hétfőn az Agerpres hírügynökség rendőrségi forrásokból.

Bukarest negyedik kerületi rendőrségének munkatársai szálltak ki a helyszínre, az értesülések szerint azonban Diana Şoşoacă férje rájuk támadt.

A fővárosi rendőrség hétfői közleménye szerint egy személy a 112-es egységes segélyhívószámon jelentette, hogy ügyvédi irodájában megjelent egy külföldi televízió stábja, és az interjú során a kérdések miatt konfliktusba került az újságírókkal.

A rendőrségi tájékoztatás szerint két eljárás indult az ügyben: az egyiket az első kerületi ügyészség indította hivatalos személy elleni erőszak miatt, a másik dossziét pedig a főügyészség elé terjesztik a tényállás megállapítása érdekében.

A kormányfő elfogadhatatlannak tartja az incidenst

Elfogadhatatlannak nevezte Nicolae Ciucă miniszterelnök azt az incidenst, amelynek során Diana Şoşoacă konfliktusba került egy olasz forgatócsoporttal, férje, Dumitru Silvestru Şoşoacă pedig a vád szerint bántalmazott egy rendőrt.

A kormányfő közleményben hangsúlyozta, hogy az illetékes hatóságoknak sürgősségi eljárásban kell tisztázniuk ez az ügyet.

“Románia kormánya határozottan elítél minden, az újságírók megfélemlítésére vagy a polgárok szabad tájékoztatáshoz való jogának korlátozására irányuló cselekedetet. A véleménynyilvánítás szabadsága, a véleménynyilvánításhoz való jog és az információhoz való hozzáférés a demokrácia és a jogállamiság működésének garanciái” – olvasható a miniszterelnöki állásfoglalásban.

Dumitru Silvestru Şoşoacă ellen büntetőjogi eljárást indított a fővárosi első kerületi ügyészség hatósági közeg bántalmazása miatt, ugyanis a vád szerint megütött egy rendőrt.

Külügyminisztérium: Románia továbbra is szilárdan elkötelezett a sajtószabadság védelme mellett

A román külügyminisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy az olasz hatóságok információkat kértek Románia római nagykövetségétől azokról az intézkedésekről, amelyeket a román hatóságok foganatosítottak a Diana Şoşoacă szenátor és egy olasz tévécsatorna újságírócsoportja közötti incidens ügyében.

A külügyi tárca közleménye szerint Románia római nagykövete tájékoztatta az olasz felet, hogy a román bűnügyi nyomozó szervek vizsgálatot indítottak az incidens részleteinek tisztázására, és szükség esetén a törvénynek megfelelően fognak intézkedni.

“Románia továbbra is szilárdan elkötelezett a sajtószabadság védelme mellett, amely a demokrácia és a jogállamiság fontos pillére” – olvasható a román diplomata üzenetében. A nagykövet szerint ez az “elszigetelt incidens” nem ingathatja meg a Románia és Olaszország közötti kétoldalú kapcsolatokat, és “ezt az olasz fél is hasonlóképpen látja”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.