Felhívás!

Rafila: éberségünk nem lankadhat a koronavírusos esetek számának csökkenése miatt

Rafila: éberségünk nem lankadhat a koronavírusos esetek számának csökkenése miatt Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a járványügyi óvintézkedések betartására szólított fel csütörtökön, hangsúlyozva, a Covid-esetek számának csökkenésével “éberségünknek nem szabad lankadnia”.

A sajtó képviselői megkérdezték a tárcavezetőt: figyelembe véve a koronavírusos esetek számának folyamatos csökkenését, van-e lehetőség arra, hogy a nem létfontosságú termékeket forgalmazó üzletekben ne kötelezzék a vásárlókat a Covid-igazolvány felmutatására.

“Meglátjuk még, hogyan alakul a helyzet. Önök a Covid-igazolványról beszélnek, én viszont egyes emberek felelőtlen viselkedése miatt aggódom. Láttam felvételeket olyan koncertekről vagy szabadtéri rendezvényekről, amelyeken az emberek össze voltak zsúfolódva, és védőmaszkot sem viseltek. Ez így nincs rendben. Az esetek csökkenése miatt nem lankadhat az éberségünk, sőt. Mivel mindannyian nyugodt ünnepeket szeretnénk, ehhez mindannyiunknak együtt kell működnünk” – szögezte le.

Az újságírók azt is megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy az uniós döntéshozók a Covid elleni védőoltás kötelezővé tételét fontolgatják.

Rafila elmondta, egyrészt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a személyes véleményét nyilvánította ki, másrészt pedig az EB elnöke maga is nyomatékosította, hogy az oltás kötelezővé tétele a tagországok hatáskörébe tartozik.

“Továbbra is úgy gondolom, a megfelelő tájékoztatás és az egyéni felelősségtudat fejlesztése jelenti a legjobb megoldást arra, hogy az emberek minél nagyobb számban beoltassák magukat. Túl sokáig, túl sok hónapon keresztül hajtogattuk azt, hogy a védőoltásnak önkéntesnek kell lennie, és ezek után nagyon nehéz a védőoltás kötelezővé tételéről beszélni”‘ – fejtette ki Rafila.

Hozzátette, kiegyensúlyozottságra van szükség, és “minden tagállamnak joga van olyan közegészségügyi politikát elfogadni, amely egyrészt a közegészségügyi érdekeknek, másrészt pedig az adott ország sajátos helyzetének is megfelel.”

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.